De ‘Birth’-aflevering begint ermee dat Edina’s huis in de fik staat. Wat blijkt: Patsy heeft de keuken in brand gestoken met een sigaret. Terwijl Saffron het huis wil evacueren, weet Edina niet wat ze daarvoor moet aantrekken en weifelt bij haar kledingkast.

“Ze heeft onze keuken geïnhaleerd!”

Als de brand eenmaal is geblust, ligt Patsy met haar hoofd onder een laag roet te slapen op de keukentafel, sigaret nog in de mond. Saffron en Edina rennen de trap af, de keuken in, waarop Saffron constateert: “Ze heeft onze keuken geïnhaleerd!”

Als Saffron haar moeder probeert te overtuigen om Patsy te laten opnemen in een kliniek, zegt Eddie: “Daar is ze net geweest en er was geen ruimte om al het toxische afval op te slaan dat afkomstig was uit haar lichaam”, om Patsy vervolgens te trakteren op een glas champagne.

“Je kunt dit soort kleren toch niet aan de ARMEN geven?”

Om haar verzekeraar na de brand een loer te draaien besluit Edina haar kleding weg te gooien. Saffron suggereert om ze aan een goed doel te doneren, maar dat trekt haar moeder niet: “Je kunt dit soort kleren toch niet aan de ARMEN geven? Bovendien moet het heel vernederend voor ze zijn om iets uit het vórige seizoen te moeten dragen, sweetie?”

Afijn, de afgebrande keuken kan voorlopig niet gebruikt worden, dus is de woonkamer voorlopig de hang-out voor Patsy en Eddie. Die op het punt staan om uit te gaan, terwijl Saffron een paar vrienden heeft uitgenodigd om een documentaire te komen kijken. Maar dan draait oma de deur per ongeluk op slot en zijn Patsy, Eddie en Saffy tot elkaar veroordeeld.

“Pretty accurate so far...”

Al snel gaat het helemaal mis. Patsy en Eddie halen jeugdherinneringen op, en dan wil Saffy ook graag weten hoe het was toen Eddie zwanger van haar was. Saffy, tegen Eddie: “Jouw moeder hield tenminste van je toen je werd geboren. Ik was gewoon een foutje.” Patsy: “Tot nu toe vrij nauwkeurig beschreven.” Eddie: “Het was geen foutje, gewoon een beetje een miscalculatie. Denk je dat je ongewenst bent terecht gekomen op mijn feestje?” Saffy: “Dat weet ik wel zeker.” Patsy: “Jij kleine bitch trol uit de hel!”

Hierna barst Patsy los in een door drank en drugs benevelde monoloog waarin ze haar beklag doet over haar eigen jeugd, hoe Saffy sinds haar geboorte Patsy’s leven heeft verpest. En nu gaan we even over in het Engels:

Patsy: [to Saffy] “I resent you!”

Edina: [Trying to calm Patsy] “No you don't.”

Patsy: “Yes I do. I hate you! Just when my life hit a good patch, along you came, you miserable piece of flesh. You should've ended up in the dust bin! The incinerator was too good for you! You know, when I heard that Eddie was pregnant, I told her to abort! ABORT, ABORT, ABORT! I said "Chuck it down the pan!". I said "Bring me..."

Saffron: [Interrupting]  “A knitting needle?”

Patsy: [Fiercely] “ A knitting needle!”

Postduif

Waarop Saffy Patsy vol op haar gezicht mept. Of het uiteindelijk allemaal goed komt? Niet bepaald. Patsy gooit Saffy nog voor de voeten dat ze haar op driejarige leeftijd hebben achtergelaten op een snelweg. Eddie: “Maar je was net een postduif, binnen een week was je weer thuis. Afijn, de aflevering ‘Birth’ is te streamen via Dailymotion, dus geniet ervan!