ARTIS bestaat 185 jaar en brengt als vanouds natuur en mens dichter bij elkaar. Precies dertig jaar geleden organiseerde de Amsterdamse zoo de eerste rondleiding met de naam ‘Seksuele diversiteit in de natuur’.

Sluit je aan bij de rondleiding

Verschillende seksuele voorkeuren, geslachtsveranderingen of juist het ontbreken van een geslacht: niets is de natuur vreemd. Homoseksueel gedrag is al onder 1.500 vogels en zoogdieren waargenomen, microben hebben soms wel 7 geslachten en niet alle soorten zijn man of vrouw.

Wil jij alles weten over androgyne kasuarissen, tweeslachtige bloemen en interseksuele wallaby’s? Nog tot en met zondag 6 augustus kun je tijdens jouw bezoek aan ARTIS-Park aansluiten bij een rondleiding over diversiteit in ARTIS. Tickets zijn hier te koop.

Canal Parade

Daarnaast vaart ARTIS aanstaande zaterdag mee met de Canal Parade. De ARTIS-boot is een varende groene oase, allerlei planten, bloemen, varens en lianen slingeren om de boot heen. ARTIS laat zien dat natuur een rijke seksuele diversiteit kent met diersoorten bij wie homofilie, geslachtverandering en/of polyamorie gebruikelijk is. Afrikaanse pinguïns, Japanse makaken, Chileense flamingo’s, netgiraffen… ze passen er allemaal tussen. Dit maakt de ARTIS-boot tot een veelkleurige mix van mensen, dieren en planten!

De bezoekers op de kades worden aan het denken gezet door stellingen en vragen op grote borden. Hoe herken je een homoseksueel gierenkoppel? Hoe zie je aan de driebandanemoonvis of het een vrouwtje of een vermomd mannetje is? En hoe herken je een intersekse Bennet wallaby?

Boot nummer 49

De boot van ARTIS is als 49e aan de beurt. Weet jij het antwoord op de bovenstaande vragen?

Coverbeeld: UnSplash