Madonna wordt deze week 65 jaar en viert dit jaar dat ze veertig jaar in het vak zit. In 1983 verscheen haar eerste album, simpelweg Madonna genaamd. Op dat album staat ‘Lucky Star’, dat op 9 september van dat jaar op single verscheen en waarmee ze haar allereerste nummer één-hit scoorde in een hitlijst, namelijk Billboard's Dance Club Songs Chart. In de reguliere hitlijst kwam ze ermee tot nummer vijf.

Iconische video

Bij de track maakte Madonna een iconische video, waarin voor het eerst haar navel een prominente rol speelt. Te zien is hoe de – toen nog geen – Queen of Pop voor een wit scherm voor een camera ronddartelt en danst, samen met haar broer Christopher Ciccone en haar vriendin Erika Belle.

In november 1984, vlak voor Madonna’s tweede album Like A Virgin verscheen, kwam het sketch-programma Saturday Night Live (SNL) met een spoof op de ‘Lucky Star’-video. In de onderstaande video met de titel ‘Madonna Navel Accessories’ is te zien hoe Pamela Stephenson Madonna neerzet als pruilend poppetje, waarna wordt ingezoomd op de beroemde navel. Die is veranderd in een mond, waarna er ook nog een mannetje van wordt gemaakt.

Fatshaming?

Allemaal vrij onschuldig, al vindt lhbtq-site Queerty dat Madonna hier belachelijk wordt gemaakt, sterker nog: SNL zou hier aan ‘fatshaming’ doen. Maar volgens lhbtq-site Queerty lacht Madonna ‘all the way to the bank’, aangezien zij de enige songwriter is van ‘Lucky Star’ en SNL dus auteursrecht betaalt elke keer als het fragment wordt bekeken. Bovendien was het free publicity voor Madonna.

Zelf trad Madonna drie keer op in SNL: in 1985, 1993 en samen met Lady Gaga in 2009. Hieronder de spoof, gevolgd door de video van ‘Lucky Star’.