Nieuwe muziek: de manische fetisj-video van Cobrah en Beth Gibbons met een Afghaans kinderkoor

18 augustus 2023, Jaap Bartelds, 8 minuten

Het is weer een week van uitersten, wat nieuwe muziek betreft. Zo zong Portishead-zangeres Beth Gibbons samen met Afghaanse vrouwen het lied ‘Heroes’ van David Bowie, terwijl electropunk-act Cobrah met een kinky video komt vol fetish-outfits. En dan zijn er ook nog een supergladde Usher, Charli XCX op de Barbie-toer en Corinne Bailey Rae.

Usher – ‘Boyfriend’

Keke Palmer was al een maand verwikkeld in een naargeestige strijd met haar ex en de vader van haar baby. Het is dan ook extra shady dat ze de zangeres en actrice nu ineens opduikt in de video van Usher, die ook nog eens ‘Boyfriend’ heet. Het is een midtempo track waarin Usher weer lekker op dreef klinkt.

Beth Gibbons & The Miraculous Love Kids – ‘Atmosphere / Heroes’

Dit is wel heel mooi, dit. Portishead-zangeres Beth Gibbons zingt samen met een jongerenkoor dat bestaat uit vrouwen uit Afghanistan een medley van ‘Atmosphere’ van Joy Division en ‘Heroes’ van David Bowie. Ze ontmoette The Miraculous Love Kids in Islamabad, vlak na de machtsgreep van de Taliban.

Renée Rapp – ‘Talk Too Much’

Popster Renée Rapp speelt in de serie Seks Lives of College Girls. Haar medespeler Alyah Chanelle Scott regisseerde de video voor ‘Talk Too Much’, waarin te zien is hoe een pokergame uit de hand loopt. Deze week verschijnt Renées album Snow Angel.

Zand – ‘I Spit On Your Grave’

De up and coming alternatieve popster Zand komt met een single die heel subtiel ‘I Spit On Your Grave’ is getiteld. Het door nu-metal geïnspireerde lied is een beetje viezig geproduceerd en dat zie je ook terug in de video, waar ze rondloopt met een bebloed lichaam. Het is volgens Zand ‘een satirisch verhaal waarin de consequenties van exploitatie, paranoia, stalking en misbruik aan bod komen’. Op 7 september verschijnt Zands EP met de ook al zo bijzondere titel Sewerstar.

Morgan Wade – ‘Fall In Love With Me’

De Amerikaanse countryzangeres Morgan Wade heeft een van de Real Housewives of Beverly Hills gevraagd om haar lesbische lover te spelen in de video voor ‘Fall In Love With Me’. Kyle Richards is het, die naast Morgan komt wonen. In het tongue-in-cheeck verhaaltje zie je hoe ze verliefd op elkaar worden, elkaar een stuk meloen of aardbeien met slagroom voeren.

Charli XCX – ‘Speed Drive’

Na Dua Lipa, Nicki Minaj, Sam Smith en vele anderen heeft ook Charli XCX een bijdrage geleverd aan de soundtrack van de Barbie-film. In de video scheurt ze rond in een roze Corvette, krijgt ene telefoontje van een al even roze Sam Smith om vervolgens uit te barsten in een nieuwe versie van ‘Hey Mickey’ van Toni Basil. Hier zingt ze: ‘Oh Barbie, you’re so fine you blow my mind’.

Wild Nothing – ‘Headlights On’

Het eerste album van Wild Nothing in vijf jaar heet Hold en komt uit op 27 oktober. Het is het eerste album dat Jack Tatum, de man achter Wild Nothing, maakte als vader én het eerste dat hij zelf produceerde sinds zijn debuut. Het resultaat, naar eigen zeggen: “Het is een plaat die niet bang is voor pop, maar die ook niet bang is om een beetje vreemd te zijn.”

Jamila Woods – ‘Boomerang’

Altijd leuk, een achterstevoren opgenomen video. Of achterstevoren vertoond, het is maar hoe je het wil noemen. ‘Boomerang’ gaat over een relatie telkens in dezelfde vorm terugkeert in je leven. Over ‘die magnetische gehechtheid die je aan iemand hebt en de opwinding en angst die gepaard gaan met de vraag 'zullen we of zullen we niet?’, in de woorden van Jamelia. Van het album Water Made Us, dat uitkomt op 13 oktober.

Future Islands – ‘Deep In The Night’

Zanger Hemlock Ernst heeft een stem die je herkent uit duizenden. ‘Deep In The Night’ is een filmisch georchestreerde ballad die staat op het nieuwe album met dezelfde titel. Future Islands is volgende maand te zien in Paradiso, Amsterdam en de Maassilo in Rotterdam.

Corinne Bailey Rae – ‘Peach Velvet Sky’

Na het rockende ‘New York Transit Queen’ channelt Corinne Bailey Rae haar innerlijke Nina Simone én Kate Bush op de pianoballad ‘Peach Velvet Sky’. Al is het geen klassieke ballad, eerder een downtempo kunstwerk dat is te vinden op haar nieuwe album Black Rainbows, dat uitkomt op 15 september.

Hozier – ‘De Selby (Part 2)’

Vandaag verschijnt Unreal Unearth, het nieuwe album van de Ierse zanger Hozier. De video bij ‘De Selby (Part 2)’ is vatbaar voor meerdere interpretaties. De een ziet het als een metafoor voor de gevolgen van overmatig drankgebruik, de ander als een verhaal over iemand die probeert te ontsnappen aan de dood. Poëtisch is het in ieder geval wel.

Cobrah – ‘Manic’

Echt veel muziek brengt Cobrah niet uit, maar als er iets komt, pakt ze ook meteen groots uit. De video van ‘Manic’ is inderdaad vrij manisch, met de zangeres in verschillende fetisj-outfits. 

Madison Beer – ‘Spinnin’

De video van ‘Spinnin’ begint met een draaiende wasmachine, maar daar gaat ‘Spinnin’ natuurlijk niet over. De Lana Del Rey-achtige track gaat erover wat er zou gebeuren als de aarde stopt met draaien. Klinkt vrij dramatisch, dus heeft Madison er ook een stemmige video bij gemaakt.

Marshmello & Young Miko – ‘Tempo’

De Puerto Ricaanse rapper/zangeres Young Miko laat van zich horen op de nieuwe single van Marshmello. Met een video vol dansende (en met elkaar zoenende) vrouwen waarin verder geen spoor van Marsmello zelf in is te vinden, op zijn bekende logo na.

Tinashe – ‘Needs’

Muziekvideo’s die zijn opgenomen in supermarkten, het is haast een op zichzelf staand subgenre. Tinashe zingt ‘My body is a buffet’ terwijl ze op een display ligt vol vis en zeevruchten ligt. Verder wordt er getwerkt tussen de nootjes waarna Tinashe een perzik nuttigt, een schap trasht en op een kassacounter danst.

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau