All in the Family was een Amerikaanse sitcom die van 1971 tot en met 1979 werd uitgezonden door CBS en vanaf 1972 door de VPRO in Nederland. De serie draaide om het oerconservatieve echtpaar Archie en Edith Bunker en hun progressieve dochter Gloria, die was getrouwd met de Poolse Mike, die door Archie Steevast Meathead werd genoemd.

Controversiële tv

All in the Family was een van de meest controversiële tv-programma’s die ooit is uitgezonden. In het gezin werd doorlopend ruzie gemaakt over onderwerpen waar andere tv-shows zich niet aan durfden te branden: hier ging het over werkloosheid, racisme, seksualiteit, gelijke rechten voor vrouwen, homoseksualiteit, impotentie, noem maar op.

Veel kijkers waren geschokt bij het zien van zoveel openheid, ineens op tv. Ook de netwerkbestuurders van de zender CBS, waar de serie werd uitgezonden, deden er alles aan om de controversiële onderwerpen binnen de perken te houden.

Gevechten achter de schermen

Terwijl Archie, Edith, Mike en Gloria druk bezig waren tv-geschiedenis te schrijven, dreigden vetes achter de schermen de cast uit elkaar te drijven. Het ging zelfs zover dat gevechten achter het scherm er bijna toe leidden dat twee geliefde personages werden afgeschreven, of letterlijk de dood in werden gejaagd.

De Amerikaanse tv-deskundige Matt Baume duidt op geheel eigen wijze het verhaal van All in the Family en de Bunkers – de opkomst, ondergang én de wederopstanding van de familie die Amerika heeft veranderd.