A-okay

“Toen ik het ontdekte, was ik opgelucht en verbaasd tegelijk”

Jan den Hartogh over zijn aseksualiteit

09 november 2023, Matthijs van Els, 1 minuut

Jan den Hartogh (hij/hem) kon als tiener al zijn emoties en gevoelens plaatsen, maar zijn seksualiteit bleef ongrijpbaar, tot hij googelde op ‘laag libido’. “Toen ik de termen aseksualiteit en aromantiek ontdekte, viel alles op zijn plek.”

“Als tiener kon ik al mijn emoties en gevoelens plaatsen, maar mijn seksualiteit bleef ongrijpbaar. Ik had geen benul of ik hetero, homo of bi was. Op mijn vijfentwintigste ben ik gaan googelen naar ‘laag libido’. Seks interesseerde me niet en dat was blijkbaar opmerkelijk. Veel gesprekken gaan over seks. Men verwacht ook dat je verliefd wordt, maar ik heb dat nooit gehad.

Toen ik de termen aseksualiteit en aromantiek ontdekte, viel alles op z’n plek. Ik was opgelucht en verbaasd tegelijk. Waarom wist ik dit niet tien jaar eerder? Ik ben dus aseksueel en aromantisch. Mijn broers en zussen met kleine kinderen heb ik een mail met uitleg gestuurd. De rest van mijn omgeving heb ik het persoonlijk verteld, maar niemand keek ervan op. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad.

“Mensen die het niet willen begrijpen, laat ik los. Wijsheid kun je niet forceren”

Tijdens pride deelde ik stukken cake uit, met daarbij een kaartje met de aseksuele vlag erop en de tekst: cake is better than sex. Voorheen was aseksualiteit nog relatief onbekend binnen de lhbtq-gemeenschap, maar er is zeker vooruitgang geboekt. Mensen die het niet willen begrijpen, laat ik los. Wijsheid kun je niet forceren.

Ik masturbeer omdat mijn lichaam daar behoefte aan heeft, maar daar houdt het mee op. Ik hou ook echt niet van zoenen, een knuffel wel. Het traditionele relatiebeeld heb ik losgelaten. Ik heb nu wel iemand die speciaal voor me is, maar dat zie ik als een diepgaande vriendschap. Alles in hokjes willen duwen is er met de paplepel ingegoten bij veel mensen, maar ik probeer dat zo min mogelijk te doen.

Mensen denken vaak dat ik nu een rustiger leven heb en dat is grappig. Ja, mijn hoofd is een bolwerk van vrede, maar dat heeft niks met aseksualiteit of aromantiek te maken. Het heeft mij echter wel een stukje vrijheid gegeven.”

Beeld: Armando Branco / Styling: Patrick Hiemstra | MUAH: Mila de Jong

Overhemd: H&M / ketting: vintage privébezit stylist / tanktop: Cos / shorts: Zara / ring: privébezit / schoenen: Studio Hiem

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - A-okay: over aseksualiteit

“Ik heb nog steeds weleens seks, maar kan makkelijk leven zonder”

“Je krijgt als aseksueel persoon vaak te horen: het komt nog wel”

“Ja, mijn man en ik zijn aseksueel. Nee, we leven niet als broers”

“Ik heb altijd gedacht: ik ben normaal en de rest van de wereld is gek”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau