Regeringspartij Forza Italia heeft een beleidsdocument opgesteld over de publieke omroep Radiotelevisione Italiana (Rai). In dat document is een klein amendementje opgenomen dat grote gevolgen kan hebben voor de zichtbaarheid van lhbtq’s op tv: de publieke omroep krijg de taak om ‘natuurlijke gezinnen’ te promoten als het amendement wordt aangenomen.

Huwelijk alleen tussen man en vrouw

Het amendement is ingediend door vijf parlementariërs van Forza Italia, de regeringspartij die ooit is opgericht door Silvio Berlusconi. In het amendement staat dat Rai zich moet inzetten voor ‘een positieve weergave van de familiebanden volgens het model zoals aangegeven in artikel 29 van de Grondwet’. In dat artikel staat dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw.

Het voorstel van Forza Italia sluit aan op het beleid van de huidige regering van Giorgia Meloni. Zij keert zich tegen de openstelling van het huwelijk, het draagmoederschap en twee ouders van hetzelfde geslacht die kinderen opvoeden. Zo heeft ze de niet-biologische ouder van de geboorteakte van kinderen laten schrappen. Gisteren schreven we nog over een strijdlustige Donatella Versace, die een vuist maakte tegen het discriminerende beleid van de regering-Meloni.

Rusland en Hongarije

Het Italiaanse opinieblad l’Espresso vergelijkt het amendement met het beleid van Poetin in Rusland, waar het sinds 2013 verboden is om ‘propaganda van niet-traditionele relaties’ te laten zien. Het blad wees er tevens op dat Melonie goede banden heeft met de Hongaarse premier Viktor Orbán, die ook een zeer conservatief beleid voert.

Bron: Outtv /Coverbeeld: UnSplash