Rusland zet deuren wagenwijd open voor vervolging lhbtiq+ personen
Het Russische ministerie van Justitie is een procedure gestart om de ‘internationale publieke lhbt-beweging’ wettelijk te erkennen als extremistisch en daarmee alle activiteiten in het land verbieden. Amnesty International slaat alarm.
Rusland wil de hele internationale lhbtiq+ gemeenschap als ‘extremistisch’ bestempelen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor iedereen die betrokken is bij de activiteiten van lhbtiq+ organisaties.
Het Russische ministerie van Justitie is een procedure gestart om de ‘internationale publieke lhbt-beweging’ wettelijk als extremistisch te erkennen en daarmee haar activiteiten in het land te verbieden.
Cynische maatregel
Amnesty International slaat nu alarm. In een reactie zei Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië: “Dit is een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele lhbti-gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen. In het huidige klimaat van door de staat aangejaagde homofobie in Rusland komt dit helaas niet als een verrassing.”
“Als dit wordt doorgevoerd, is elke lhbti’er in Rusland overgeleverd aan de willekeur van de autoriteiten”, zegt Struthers.
Verdediging is misdaad
“Het zou elke stap in de verdediging van lhbti-rechten tot een misdaad maken. Mensen kunnen op grond van ongegronde beschuldigingen van extremisme in de gevangenis worden gegooid, simpelweg omdat de staat vindt dat zij onderdeel zijn van een zogenaamde 'internationale publieke lhbti-beweging'. Zelfs symbolen zoals de regenboogvlag zouden verboden kunnen worden omdat ze extremistisch zouden zijn.”
Leven in stilte
“Leven in stilte en in angst voor vernedering en gevangenisstraf – dat is de prijs die de staat talloze lhbti’ers in Rusland wil laten betalen”, zegt Struthers.
“Dit schandalige voorstel van het ministerie van Justitie moet onmiddellijk worden ingetrokken. Bovendien moeten alle homofobe wetten die de afgelopen tien jaar zijn aangenomen worden geschrapt, en moeten degenen die erdoor zijn getroffen een eerlijke compensatie krijgen.”
Ernstige juridische gevolgen
Het bestempelen van een organisatie als ‘extremistisch’ heeft in Rusland ernstige juridische gevolgen voor iedereen die is betrokken bij de activiteiten ervan. De organisator kan tot tien jaar gevangenisstraf krijgen, deelnemers twee tot zes jaar cel. Ook worden alle symbolen verboden.
Van mensen naar wie onderzoek wordt ingesteld of die worden vervolgd omdat ze betrokken zijn bij ‘extremistische’ activiteiten, worden doorgaans de bankrekeningen geblokkeerd. Ook krijgen ze beperkingen opgelegd op gebied van werk, en worden rechten ingeperkt – zoals het recht om zich kandidaat te stellen voor verkiezingen.
30 november
Het voorstel van het ministerie van Justitie wordt op 30 november behandeld door het Russische Hooggerechtshof, achter gesloten deuren.
Coverbeeld: Istock