vijf vragen aan

Bas Kosters in zijn atelier.

Bas Kosters over zijn pride-kunstwerk in Batavia Stad

Kunstenaar Bas Kosters

Bas Kosters in zijn atelier.
Leestijd: 2 min

Negen Europese kunstenaars ontwierpen voor Batavia Stad Fashion Outlet samen een kunstwerk waarin zij hun visie op pride delen. Het Nederlandse stukje in deze puzzel komt van kunstenaar Bas Kosters.

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

“Ik kreeg vanuit Batavia Stad de vraag of ik interesse had om deel te nemen aan een kunstproject voor pride in alle landen waar zij outlets hebben. Het project omvat negen puzzelstukken waarvoor negen kunstenaars uit heel Europa hun eigen beeld van pride hebben gecreëerd. Voor mij was het een kans om een betekenisvolle bijdrage te leveren.”

Hoe ziet jouw bijdrage eruit?

“Ik heb een harmonieuze fantasiewereld gecreëerd die ik Courage amongst other things heb genoemd. Hoewel we in bepaalde delen van de wereld als queer gemeenschap vrijheid en acceptatie kennen, is dit helaas niet overal het geval. Zelfs op plekken met relatieve vrijheid moeten we de strijd en op offeringen van individuen die hiervoor vochten niet vergeten. We moeten ook niet vergeten hoe belangrijk het is om het goede voorbeeld te geven aan culturen die geen vrijheid van seksualiteit en gender toestaan. In mijn kunstwerk heb ik een wereld gecreëerd die harmonie en veiligheid vertegenwoordigt, een fantasie waarvan ik hoop dat die werkelijkheid kan worden.”

Het kunstwerk van Bas Kosters in Batavia Stad.
Het kunstwerk van Bas Kosters in Batavia Stad.

Als er genoeg ruimte voor queer kunst in Nederland?

“Er is zeker een grote queer community die waardering heeft voor queer art en er is ook ruimte voor queer stemmen binnen de grotere kunstwereld. Musea, project spaces en theaters bieden platforms voor queer representatie. Echter, deze kunst blijft vaak binnen een elitaire kring en bereikt niet altijd het brede publiek. Daarom vind ik samenwerkingen zoals deze belangrijk. Ze bieden de mogelijkheid om kunst buiten de gebruikelijke kaders te tonen en verschillende denkbeelden samen te brengen.”

De kunstwerken zijn inmiddels te zien. Hoe zijn de reacties?

“Batavia Stad ontvangt niet alleen lof, maar ook kritiek. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat dergelijke projecten plaatsvinden. Het feit dat er weerstand is, bewijst dat deze initiatieven noodzakelijk zijn. Sommige mensen komen minder vaak in contact met uitingen van de queer community. Projecten als deze helpen om bewustzijn en acceptatie te bevorderen.”

Wat betekent pride voor jou?

“Voor mij is pride niet alleen mijn persoonlijke ervaring van out en proud zijn, maar ook mijn werk als kunstenaar. Ik heb er weleens over nagedacht waarom het vaak bij queer artiesten zo belangrijk is om hun queerness te manifesteren in hun werk. Ik denk dat het komt omdat de heteronorm zo vanzelfsprekend is in onze maatschappij, dat je je daar daarom tegen afzet. Mijn kunst richt zich op het verspreiden van liefde en zachtheid, het doorbreken van hokjes en het scheppen van ruimte voor iedereen, ongeacht maat, huidskleur of gender.

Het puzzelkunstwerk ‘BE PROUD. BE YOU.’ is t/m 4 augustus te zien in Batavia Stad. Naast de expositie doen Batavia Stad en moederbedrijf Via Outlets een donatie aan ILGA-Europe. Kijk voor meer info op bataviastad.nl

Powered by Labrador CMS