‘BDSM-act uit IJsland geweerd van Eurovisie Songfestival’
En niet vanwege de muilkorf en het matjeshaar
Hatari zou dit jaar meedoen aan het Eurovisie Songfestival, maar de act dreigt verbannen te worden uit Tel Aviv. Niet omdat ze een muilkorf hebben en matjeshaar, maar omdat groepsleden van de band verdacht worden van het ondertekenen van een boycot van het zangfestijn in Israël.
Eerst even over de act en het lied. Hatari is de naam van een groep die er op het eerste gezicht nogal opvallend uitziet. Daarover later meer, eerst iets over de naam. Die staat namelijk voor ‘haters’. Ook het lied, getiteld ‘Hatrið mun sigra’, gaat over haat, die uiteindelijk zal overwinnen.
Engelachtige falset
Deze blijde boodschap is verpakt in een uptempo beat met industriële invloeden waar acts als Nine Inch Nails ongeveer twintig jaar geleden mee scoorden. De vocalen zijn verdeeld tussen twee zangers. De eerste doet een poging tot grunten, wat vooralsnog vooral onsamenhangend geschreeuw oplevert, terwijl de tweede (die met een blonde pony en matjeshaar) een engelachtige falset opzet die helaas wordt overstemd door de voorthamerende beat.
Dan de act. Er worden jongens in weinig verhullende latexpakken het podium overgeslingerd, er is een meneer met een muilkorf en twee androgyn uitgedoste danseressen staan ook iets te doen en dan is er nog iemand die met lange stokken op decorstukken slaat.
Boycot
Bij de bookmakers staat Hatari op dit moment als zevende genoteerd, maar de vraag is nu of ze überhaupt nog welkom zijn in Israël.
Israël heeft een taskforce in het leven geroepen die de acts in de gaten houden die meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Zo mogen de artiesten geen boycot van Israël ondersteunen of ondertekenen.
Een non-profit organisatie genaamd Shurat HaDin heeft aan de taskforce gerapporteerd dat drie groepsleden van Hatari samen met 25.000 andere IJslanders een boycot van Israël hebben ondertekend nadat Netta won met haar lied ‘Toy’.
Palestijnse vlag
Hatari omschrijft zichzelf als een ‘anti-kapitalistische techno BDSM-band’. Het is niet duidelijk of de groepsleden de petitie hebben ondertekend, maar ze hebben wel kritiek geleverd op het feit dat Israël het Eurovisie Songfestival organiseert. “Dat IJslanders voor ons hebben gestemd, betekent dat ze het belangrijk vinden dat we de discussie levend houden”, zegt Matthías Tryggvi Haraldsson van Hatari. “Maar ik denk niet dat we met een Palestijnse vlag zullen zwaaien op het podium.”
In een interview met The Independent zeiden de groepsleden dat Israël het niet kan volhouden dat het Eurovisie Songfestival een politiek neutraal evenement is.
Afwachten
Uiteraard mag iedereen kritiek uiten op de situatie in Israël. Wie echter een boycot heeft ondersteund, krijgt geen visum. Het is afwachten hoe dit afloopt, we houden het in de gaten.
Bron: PinkNews