
Bekijk café 't Mandje in Amsterdam door de ogen van Bet van Beeren
Van het Amsterdamse café 't Mandje heb je vast weleens gehoord. De oudste homokroeg van Amsterdam is alweer tientallen jaren open. Wat niet veel mensen weten: in het huis erboven woonde eigenaresse Bet van Beeren. Dat is net als het café onderdeel van het Amsterdamse erfgoed. Zondag kun je het bekijken.
Café 't Mandje en de bijbehorende bovenwoning van Bet van Beeren vind je aan de Zeedijk op nummer 63. Bet was de oudste dochter uit een gezin van veertien kinderen uit de Jordaan. Toen ze 25 jaar was, nam ze het café over van haar oom Toon Engelen. Het café heette toen nog Amstelstroom, maar Bet van Beeren veranderde de naam in 1927 in 't Mandje, omdat haar moeder haar dagelijks eten kwam brengen, in een mandje.
Lesbisch
Bet was lesbisch en het café werd een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen en vrouwen. Toen Bet in 1967 overleed, zette Greet van Beeren de zaak voort. Greet entertainde haar publiek met een 'Pikketanussie'-act, waarbij ze tijdens het lied speelde met een houten monnik die in een ton een enorme houten piemel verborg. Die doopte ze vervolgens in een biertje.
Drugsoverlast
Greet hield het vol tot 1982, toen het café vanwege drugsoverlast op de Zeedijk is gesloten. In 1998, ten tijde van de Gay Games in Amsterdam, realiseerde het Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum) een replica van 't Mandje. Tien jaar later ging het echte Mandje weer open, met een interieur alsof de tijd jaren had stilgestaan.
Hoewel 't Mandje geen officieel monument is, behoort het café en zijn geschiedenis tot het Amsterdamse erfgoed. Om die reden doet Zeedijk 63 dan ook mee met de Open Monumentendag Amsterdam. Aanstaande zondag kun je tussen 13.00 en 17.00 uur de bovenwoning van Bet van Beeren bekijken.
LHBTQ-route
Daarnaast kun je om 13.30 en 15.00 uur aansluiten bij een wandeling langs verschillende plekken door de stad die te maken hebben met het LHBTQ-verleden van Amsterdam. De toer gaat van start in De Bazel (Vijzelstraat 32), waar op dit moment de tentoonstelling Aids in Amsterdam 1981-1996 te zien is.
De route gaat onder andere via een van de grootste en meest bezochte urinoirs van Amsterdam voor mannelijk seksueel contact, het voormalige Paleis van Justitie waar het beroemde ‘Ezelsproces’ tegen de openlijk homoseksuele schrijver Gerard Reve plaatsvond en boekenhandel Xantippe met een grote lesbische sectie. De wandeling eindigt bij het Homomonument, dat eerder dit jaar werd aangewezen als gemeentelijk monument.