Bekijk de documentaire TRAMPS! op het Grauzone Festival

Over de queer muziekscene die ontstond na de punk

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Boy George is te horen als interviewer in de documentaire TRAMPS!, die gaat over de opkomst van een muziekstroming in de jaren tachtig, die volgde op de nihilistische punk. Die stroming was kleurrijk en queer en kreeg later de naam ‘New Romantics’, waaruit acts als Spandau Ballet en Duran Duran zijn voortgekomen. In TRAMPS! komen onbekendere pioniers uit de begintijd aan het woord.

Toen eind jaren zeventig de punkscene langzaam uit elkaar begon te vallen, ontstond in Londen een nieuwe creatieve subcultuur die minder nihilistisch was als punk, maar veel kleurrijker en behoorlijk queer bovendien.

Mode, kunst en muziek

Artiesten en kunstenaars vonden elkaar in mode, kunst en muziek. Niet veel later kreeg deze stroming de naam ‘New Romantics’ en op het hoogtepunt haalden bands als Spandau Ballet en Duran Duran hun inspiratie hieruit.

Kevin Hegge heeft in 2022 een documentaire gemaakt over de opkomst van de New Romantics-scene: TRAMPS! genaamd. De bekendste persoon die voorbijkomt in de docu is Boy Geoge, althans: er wordt veel over hem gesproken maar hij komt niet zelf in beeld. In plaats daarvan heeft hij de mensen geïnterviewd die destijds een belangrijke rol hebben gespeeld, maar die min of meer vergeten zijn.

Audiovisuele wervelwind

Enkele namen: de in 2018 overleden Judy Blame (dus zolang was Hegge al bezig met zijn documentaire), Princess Julia, Scarlett Cannon, John Maybury en anderen. De documentaire is volgens Loud and Clear Reviews een audiovisuele wervelwind die draait om de muziek die is opgebouwd uit elektronische en industriële elementen, die later uitmondde in de synthpop die tot in Amerika enorme hits opleverde.

De commerciële periode kwam later pas. Aanvankelijk waren de New Romantics onderdeel van de tegencultuur, de underground. Ze waren provocatief en conformeerden zich niet aan de geldende gendernormen. Make-up en uitzinnige kostuums waren eerder regel dan uitzondering.

Kritiek

Op dat laatste was van binnenuit ook kritiek: sommige New Romantics droegen kostuums waardoor ze eruit zagen als Lodewijk de Veertiende of andere aristocratische figuren. In TRAMPS! Is te zien dat sommigen dat veel te dandy-achtig en bourgeois vonden. De film gaat ook over de dunne lijn tussen creativiteit en consumentisme.

TRAMPS! ging vorig jaar maart in première tijdens het BFI Flare Festival. Hieronder zie je een bespreking van de film door een van de betrokkenen bij dat festival.

Grauzone Festival

Aanstaande zaterdag op 11 februari is TRAMPS! te zien tijdens het Grauzone Festival in Den Haag. Bekijk hier het programma.

Powered by Labrador CMS