Bekijk de minidocu ‘Why’, over 40 jaar protest op de muziek van Bronski Beat

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

The Age of Consent is de naam van het album van Bronski Beat dat precies veertig jaar is verschenen. Ter gelegenheid van dit jubileum is een minidocumentaire verschenen over dit album en veertig jaar aan protesten waarin de rechten van lhbtiq+-personen werden bevochten. Bekijk hier de video.

‘Why?’ is naast ‘Smalltown Boy’ een van de bekendste tracks van Bronski Beat. Beiden staan op het album The Age of Consent, dat in 1984 is verschenen. Zowel ‘Why?’ als ‘Smalltown Boy’ zijn in de jaren uitgegroeid tot queer anthems die nog altijd worden gedraaid tijdens demonstraties en bijeenkomsten.

protest in de spotlights 

‘Why?’ is ook de naam van een nieuwe, korte documentaire die het veertigjarig bestaan viert van The Age of Consent. In een video van bijna zeven minuten is te zien hoe veerkracht, gemeenschapszin en solidariteit ervoor hebben gezorgd dat lhbtiq+-personen gehoord werden. 

De korte film zet diegenen in de spotlights die zich uitspraken en zichzelf op het spel zetten voor de liefde. Degenen die in de frontlinie staan, lopen vaak de meeste risico’s, zo luidt te tekst onder de video.

recente fragmenten 

Er zijn beelden te zien uit 1984, maar ook recentere fragmenten, die variëren van de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht tot de schietpartij in nachtclub Pulse in Orlando, Florida en trans rechten die op dit moment op veel plaatsen weer onder vuur liggen.

De video is gemaakt door Matt Lambert in opdracht van London Records. Je bekijkt ‘m hier (wel even doorklikken naar YouTube in verband met een leeftijdsbeperking).

 

Powered by Labrador CMS