Transgender

Bestaansrecht van trans mensen steeds vaker door media in twijfel getrokken

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

In 2023 werd het bestaansrecht van transgender mensen vaker door media in twijfel getrokken dan voorgaande jaren. Ze werden neergezet als doorgeslagen, ‘te woke’ of een trend. Dat blijkt uit de jaarlijkse mediamonitor van Transgender Netwerk

In 2023 schreven Nederlandse media vaker dan voorgaande jaren over transgender mensen op een manier die hun emancipatie belemmert. Zo werden trans mensen voorgesteld als een minderheid die onredelijke aanpassingen ‘eist’ van de meerderheid, werden ze als aanval op de natuurlijke orde gepresenteerd, of werden ze door media gepresenteerd als doorgeslagen, ‘te woke’ of een trend. 

negatieve media-aandacht

Vooral over jongere transgender mensen werd negatief geschreven.Transgender Netwerk brengt jaarlijks een mediamonitor uit om te onderzoeken hoe media over transgender mensen en onderwerpen schrijven. Een jaar eerder, in 2022, bleek al dat media steeds vaker over transgender mensen en onderwerpen schreven die de acceptatie belemmeren. Deze trend zette zich in 2023 door.

Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk, is bezorgd: “De groei van deze negatieve media-aandacht zorgt ervoor dat transgender mensen minder als onderdeel van de samenleving worden gezien, het verslechtert hun positie op de arbeidsmarkt, en het vergroot de onveiligheid waar zij toch al mee te maken hebben.” 

online geweld

Transgender mensen krijgen vaker dan gemiddeld te maken met (online) geweld. De Groene Amsterdammer liet vorig jaar al zien dat de hoeveelheid haatberichten tegen transgender mensen op social media in drie jaar tijd vertienvoudigd is; van 5000 haatberichten in 2020 naar 50.000 in 2023.

Vaak wordt gedacht dat er een explosieve groei is van het aantal berichten over transgender onderwerpen. Dat is niet waar: de aandacht voor transgender mensen en onderwerpen is vrijwel niet gegroeid. Net als vorig jaar gaat 0,1% van het totaal aantal geschreven artikelen over transgender mensen en gerelateerde onderwerpen. 

rikkie kollé

Over Rikkie Kollé werd in 2023 het meest geschreven. Zij werd in juli 2023 verkozen tot Miss Nederland. Omdat in de meeste titels stond dat zij trans is, heeft ze veel haatreacties gekregen.

De mediamonitor van Transgender Netwerk is verschenen op 11 oktober, nationale coming-outdag. 

Powered by Labrador CMS