Bewoners Ondiep (Utrecht) laten zich niet intimideren en delen 1000 regenboogvlaggen uit
In de Utrechtse wijk Ondiep werden bewoners geïntimideerd die een regenboogvlag hadden opgehangen. De buurt liet het daar niet bij zitten: uit solidariteit hangt inmiddels de hele wijk vol wapperende regenbogen. Ook werden 1000 regenboogvlagkaarten deur aan deur verspreid.
Huizen waar een regenboogvlag uithing, werden met eieren bekogeld. Elders werd hard op een deur gebonkt. Eerder werd een inwoner van Ondiep op straat uitgescholden voor ‘kankerhomo’.
Speciale betekenis
Als teken van solidariteit besloten daardoor juist meer mensen in de Utrechtse wijk Ondiep de vlag te hijsen. Buurtbewoner Judith Smits hing zelf ook een regenboogvlag op en deelt de bovenstaande foto. Ze vertelt: “Ik houd helemaal niet van vlaggenvertoon. Maar het ophangen van de regenboogvlag heeft juist nu een speciale betekenis voor mij omdat er kennelijk mensen zijn die deze vlag niet kunnen verdragen en daarom maar eieren gaan gooien naar huizen met regenboogvlaggen. Ik zie het ophangen van de vlag als een teken van solidariteit. Ik hoop dat het een positieve impact heeft op de prachtige wijk Ondiep. Een wijk waar hoop ik vooral geen ruimte is voor uitsluiting.”
1000 nieuwe vlaggetjes
Daarbij komt nu dat drie inwoners duizend nieuwe regenboogvlaggetjes hebben verspreid in de wijk, in de hoop dat er zoveel mogelijk worden uitgehangen of achter het raam worden geplakt.
Achter het idee zit de groep Spread the Flag Utrecht (zie hier hun Instagram-account). Een van de initiatiefnemers is Madeleine. Zij vertelt aan Nos.nl: “We wilden wat doen. Het is zo bizar. Ik heb het gevoel dat we na al die jaren dat we vooruit zijn gegaan, nu met die eieren opeens weer een stap terug worden gezet.”
Intimidatie staat niet op zichzelf
Madeleine benadrukt dat de intimidatie in Ondiep niet op zichzelf staat. "Dit gebeurt de afgelopen maanden in het hele land. Ik zou willen dat het een eenmalig incident was, maar ook buiten Utrecht in de rest van Nederland worden vlaggen gestolen en in brand gestoken.''
Pure intimidatie
Burgemeester Sharon Dijksma noemt de actie ‘een geniale reactie van de buurt’. Aan RTV Utrecht vertelt ze dat ze enorm geschrokken is van de haat tegen de regenboogvlaggen. “Het is een daad van grote intolerantie. Het is pure intimidatie.”
Het COC opende in 2020 samen met expertisecentrum Artikel 1 het meldplatform #WeBlijvenOnszelf, waar mensen terechtkunnen met meldingen van scheldpartijen, bedreigingen en geweld. Voorzitter van COC Midden-Nederland Laura van Nieuwenhuize laat weten dat er het afgelopen half jaar al meer meldingen zijn gedaan dan in heel 2022. “Dat vind ik heel zorgelijk.”
Liefdevolle bondgenoot
Van Nieuwenhuize hoopt dat de actie van de Ondiepers straks op veel meer plaatsen is te zien. “Ik roep iedereen in een wijk op: ga die regenboogvlag hijsen als er een incident plaatsvindt. Wees die liefdevolle bondgenoot. Dat is het allerbelangrijkste dat er is om de strijd te winnen.”