Bijzonder, dit: Duits profvoetbal maakt zich op voor een collectieve coming-out op 17 mei
Een groep profvoetballers in Duitsland wil op 17 mei uit de
kast komen als homoseksueel. Het initiatief wordt gesteund door meerdere clubs
in de Bundesliga en moet een einde maken aan een van de laatste taboes binnen
het voetbal. Om hoeveel spelers het precies gaat, is niet bekendgemaakt.
17 mei moet gaan gelden als eerste ‘coming-outdag’, waarna iedere 17e van de maand wordt uitgeroepen tot ‘Sports Free Day’. Op die dag kunnen andere sporters uit de kast komen, waarbij ze begeleiding krijgen en op een beveiligd online platform verhalen kunnen uitwisselen.
intensieve gesprekken
Deze coming-outdagen zijn onderdeel van het project Sports Free, een initiatief van Marcus Urban. Hij kwam in 2007 zelf uit de kast, als een van de eerste profvoetballers wereldwijd, na de Engelsman Justin Fashanu in 1990. Volgens Urban voert een groep profvoetballers momenteel ‘intensieve’ gesprekken om op 17 een lans te breken voor collega’s die twijfelen over een coming-out.
Aan Duitse media vertelt Urban dat elke sporter zich volgens hem vrij moeten voelen om zijn of haar verhaal te doen, waar ook ter wereld. Toch is er sinds Thomas Hitzlsperger in 2014 geen voetballer meer geweest in Duitsland die het aandurfde om uit te komen voor zijn homoseksualiteit. Hij deed dit tien maande na zijn laatste wedstrijd als prof.
donaties
Verschillende clubs uit de Bundesliga, het hoogse niveau waarop voetbal wordt gespeeld in Duitsland, hebben zich met donaties achter het project geschaard. Het gaat hierbij om Borussia Dortmund, Union Berlin, SC Freiburg en VfB Stuttgart, net als tweedeklasser FC St. Pauli. Overigens heeft geen van de clubs daar melding van gemaakt op de website.
Thijs Smeenk is bestuurslid van de John Blankenstein Foundation, de stichting die zich inzet voor de sociale acceptatie van lhtiq+-sporters. Aan de Volkskrant vertelt hij over het Duitste initiatief: “Dat maakt het makkelijker te dragen met elkaar. De steun van clubs en bestuurders is daarbij zeker cruciaal. Dat zag je ook bij voetballers die individueel hun coming-out hadden.”
twee levens naast elkaar
Toch is het volgens Smeenk geen toeval dat veel voetballers ‘twee levens naast elkaar blijven leiden’, wijzend op de cijfers van de politie die eerder deze week naar buiten kwamen. Hieruit bleek dat het aantal meldingen het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen.
Tot slot kijkt Smeenk naar de situatie in Nederland, waar enkele aanvoerders van eredivisieclubs in 2022 weigerden een One Love-regenboogband te dragen – een statement dat juist bedoeld is tegen discriminatie. “Bij Arsenal en Bayern München hangen de regenboogvlaggen tussen die van andere supportersgroepen. In Nederland zitten we echt nog ver af van het niveau waarop in Engeland en Duitsland over dit onderwerp wordt gesproken.”