binnenkijken
Binnenkijken bij Marijn en Ruthger in Leeuwarden
De oude heerlijkheid
Als je verliefd wordt op een eeuwenoude woning met een B&B erin, dan ben je ineens ondernemer. Het overkwam Marijn en Ruthger in Leeuwarden.
Marijn Yedema (31) en Ruthger Zijlstra (33) zijn Friezen met een grote F. Burgemeester Sybrand van Haersma Buma en Commissaris van de Koning Arno Brok zullen trots op ze zijn. Marijn resideert zijn hele leven al in Leeuwarden. Ruthger woonde tot zijn 13e in Marsum, vlakbij Leeuwarden, daarna in Dronryp, een tikkeltje verder in de richting van Franeker, en op zijn 19e kocht hij zijn eerste appartementje in de Friese hoofdstad. “Ik ben wel echt ‘van Leeuwarden’ want die twee dorpjes waren zo klein dat je voor alle faciliteiten naar de stad moest.”
Marijn: “Wij kenden elkaar van de middelbare school: Ruthger zat in 4 mavo en ik in 2 havo-vwo, maar wel op dezelfde school. En iedereen zat toen op stijldansen. Dus wij ook. Bij dezelfde dansschool Saco Velt. Daar zagen we elkaar al wel, maar Ruthger had tot zijn 19e nog vriendinnetjes. Hij was van de verkeerde kant! Pas in 2012 vonden wij elkaar op Facebook. Na een lang online gesprek zijn we uiteindelijk op date gegaan.” Ruthger: “Dat is tien jaar geleden. Sindsdien wonen wij praktisch bij elkaar. Wij hadden allebei een eigen huis maar waren wel meteen onlosmakelijk verbonden.”
samenwonen
Marijn erfde op zijn 18e het huis van zijn moeder: “Een huis met een tuin. Daarom zaten we eigenlijk altijd bij mij. Na een half jaar hebben we Ruthgers appartement te koop gezet – dat was in januari 2013. Een paar jaar later, in 2017, zijn we groter gaan wonen in een nieuwbouwproject aan de rand van Leeuwarden.” Ruthger: “Een energieneutraal huis in notarisstijl – een twee-onder-een-kapper. Riant en luxe. Wij waren de enigen zonder kinderen. Dan zit je daar lekker aan doorgaand vaarwater en denk je na vier jaar: het kriebelt weer.”
Vrienden van Ruthger voerden druk uit om naar de binnenstad te komen. Initieel was dat tevergeefs. Ook Marijn voelde er vooralsnog weinig voor het riante huis te verlaten. Zijn oma woonde weliswaar in de binnenstad maar verder had hij er weinig te zoeken. Marijn: “Ruthger wil steeds maar bezig blijven. Als je niet beter weet, denk je: Rupsje Nooitgenoeg – maar zo is het niet. Er zit veel ondernemerschap in hem. Hij is steeds op zoek naar afleiding en avontuur.” Ruthger: “Bovendien viel ons sociale leven tijdens Covid helemaal weg. Ik kwam ons huis nauwelijks nog uit. Het was corona die de emmer deed overlopen. Op Funda kijken was in die tijd mijn guilty pleasure en steeds kwam het pand waar we nu wonen naar voren. Het heeft anderhalf jaar te koop gestaan.” On top of it all deed de vorige eigenaresse mee aan het tv-programma Steenrijk, Straatarm, waarin zij nogmaals aangaf dat zij op zoek was naar een nieuwe eigenaar.” Tijdens het programma vertelde ze dat ze tien jaar aan de renovatie en de restauratie heeft gewerkt. Na zo’n programma kloppen er veel ‘toeristen’ bij de makelaar aan die wel eens rond willen neuzen. Dus toen Marijn en Ruthger serieus wilden komen kijken, troffen ze een dichte deur aan. Ruthger: “Toen hebben wij zelf maar bij het pand aangebeld en mochten we langskomen. Bij die bezichtiging ontdekten wij ineens vier volwaardige Bed & Breakfast-kamers op de begane grond van het huis. Daar waren wij eigenlijk niet naar op zoek, maar we werden er wél enthousiast van. Het overkwam ons als het ware.” De cultserie Bed & Breakfast van Omroep Max was dus niet de inspiratie om voor dit huis te kiezen. Droog merken ze op dat “zij daar nog nooit naar gekeken hebben.”
Marijn is leraar aardrijkskunde en maatschappijleer in het christelijk voortgezet onderwijs in Leeuwarden. Sinds kort, want de laatste jaren stond hij op een vrije school in Groningen voor de klas. Maar met de drukke B&B die het stel in de schoot geworpen kreeg, leek een nieuwe positie om de hoek toch wel een buitenkansje. In iedere klas geeft hij nu les aan maximaal 24 kinderen – de kleine klas is een privilege dat in Leeuwarden nog niet heel ongewoon is. Ruthger is interim-directeur bij de Rabobank en werkt voor een flink deel thuis. Zo maakten de twee tijd voor hun nieuwe bedrijf, zonder dat zij hun gewone baan hoefden op te geven. Marijn: “Hij is directeur en ik ben docent. Als je mij jaren geleden had verteld dat wij samen een bedrijf zouden gaan runnen, had ik gezegd: ik denk het niet, hoe dan?”
van der valk-bedden
De indeling van de kamers was goed; iedere kamer had al een eigen badkamer. Maar de stijl van de B&B moest nog wel naar deze eeuw worden gebracht. Ruthger: “We hebben de benedenverdieping eerst ‘ontspuld’ en omdat wij ons nieuwbouwhuis goed verkochten, beschikten wij ook over de financiële middelen om de kamers van de B&B helemaal in onze stijl te verbouwen – met hulp van mijn vader, die veel heeft gedaan. Daarna zijn we gaan decoreren.” Marijn: “De bedden hebben we bij Van der Valk gekocht.” Ruthger: “Ik heb voor mijn werk veel door het land gereisd en verbleef dan vaak bij Van der Valk – de bedden daar vind ik fantastisch.”
Na de heropening ging het meteen los met de boekingen. Ruthger: “Gastvrijheid blijkt mijn tweede natuur te zijn, het gaat me gemakkelijk af.” Marijn: “Vanaf het begin was dat ook het idee: Ruthger is de gastheer, laat mij maar achter de schermen werken. Hij is het gezicht van het bedrijf, want hij is ook bijna altijd thuis. Niet op dinsdag; dan gaat Ruthger naar kantoor en helpt mijn vader regelmatig. En op zondag is er ook geen incheckmogelijkheid.” Ruthger: “In de werktijd van onze werkgevers kunnen wij geen werkzaamheden verrichten voor de B&B, dat doen we in onze vrije tijd. Het is een extraatje. In de schoolvakanties houden wij de B&B leeg, we hoeven er tenslotte niet van te leven.”
Beeld: Dario & Misja