
Binnenkijken in de bungalow van Ferdy en Michel
Gouden tijden
Ferdy de Batz en Michel van der Velden, beiden gepassioneerd interieurstylist, vonden hun droomhuis in een karakteristieke bungalow in het Brabantse Mierlo. “De gouden trap werd ons afgeraden door de aannemer. Daardoor wilden we die juist.”
De meeste mensen willen een huis met een wow-factor. Sommigen kiezen dan voor een kleurrijk schilderij in de gang, anderen voor een verzameling bonte kussens op de bank. Ferdy en Michel pakten het drastischer aan: zij installeerden een messing trap in hun jaren zeventig bungalow. Aan dat besluit ging heel wat vooraf. “De gouden trap is een compromis tussen onze stijlen”, vertelt Ferdy. “Waar mijn interieurstijl wordt gekenmerkt door kunstzinnige, uitgesproken keuzes, is Michel meer van de glitter en glamour.”

Hun aannemer had nog nooit iemand ontmoet die een gouden trap wilde. Toch besloten ze ervoor te gaan. Ferdy: “We hebben voor messing gekozen, zodat vriendinnen met hakken eroverheen kunnen lopen zonder dat er gaten in komen. En het is veel mooier dan een trap in goudkleur verven.” De messing afwerking geeft de trap een chique uitstraling die goed past bij de materialen in de rest van het interieur. “We kozen voor contrasten. Zoals een gietvloer in de woonkamer gecombineerd met het bestaande schrotenplafond. Dat maakt het spannend en eigen.”
gedeelde liefde
Ferdy en Michel ontmoetten elkaar twintig jaar geleden op de werkvloer bij een interieurbedrijf. Michel was daar stylist; Ferdy werkte er als grafisch vormgever en ontwerper. “We voelden direct een klik”, vertelt Ferdy. “Ik denk dat het kwam door onze verschillen; we hebben een totaal andere smaak en aanpak, maar dat werkt juist zo goed samen. We inspireren elkaar op een manier die ons werk, maar ook onze relatie, sterk houdt.” Inmiddels zijn ze twee decennia verder en nog steeds dagelijks bezig met interieur, zowel voor hun vaste banen in de interieurwereld als voor het bedrijf dat ze samen runnen: Mr. Mr. Living.

brabantse huizencarrousel
Door de jaren heen woonden de mannen in drie verschillende huizen. Hun eerste onderkomen was een charmant jaren 30-poppenhuisje in Helmond, de geboortestad van Michel. “We waren nog maar 21 jaar oud toen we het kochten. Het was klein maar zat vol karakter, in een gezellige buurt en met een sfeer die perfect paste bij onze start samen.” Het interieur bestond uit kringloopvondsten en erfstukken. En zoals dat gaat wanneer je het beste moet maken van items die misschien niet je eerste keus zijn, stimuleerde dat hun creatieve kant en hun liefde voor interieurontwerp. “Daarna kochten we een groter huis in de buurt van Eindhoven. Dat was prima, tot we deze bungalow op het oog kregen. Dit huis heeft zo veel karakter. We zagen meteen de mogelijkheden. De lay-out was perfect, ook al was het interieur ouderwets.” Het huis, compleet met originele zitkuil, had een ideale basis. “De meeste mensen die het waren komen bezichtigen, zagen vooral die gedateerde marmeren vloeren en het schrootjesplafond, maar wij zagen er direct potentieel in”, zegt hij. “Vanuit de zitkuil, die veel buren hebben dichtgegooid, heb je juist een prachtig zicht op de tuin.”


binnen is buiten
Bij de verbouwing verliep rondom de tuin niet alles even vlekkeloos. Hun aannemer plaatste al vraagtekens bij de gouden trap, maar zeker ook toen de mannen met het idee kwamen de gietvloer van de woonkamer te laten overlopen in het terras. “Als er tijdens het droogproces een vlieg op zou belanden, was die onderdeel geworden van de vloer. Uiteindelijk viel het mee met de vliegen, maar terwijl de vloer nog aan het drogen was, besloot onze automatische grasmaaier aan te gaan. We konden natuurlijk niet over de vloer lopen om hem te stoppen, dus we moesten helemaal om het huis heen. Tegen de tijd dat we daar aankwamen, had hij al gras in de gietvloer laten waaien, net langs de rand! Gelukkig konden we het meeste herstellen.” Achteraf zijn ze blij met de keuze voor die vloer: “Het effect is fantastisch. Je krijgt echt het gevoel dat de woonkamer doorloopt naar buiten.”
koffers vol inspiratie
Ferdy en Michel richtten hun bungalow met een mix van vintage en moderne meubels. Naast de opvallende trap zijn er nog een aantal sfeerbepalende eyecatchers, zoals een variatie aan behangdessins, van klassiek tot junglebladeren, en de gallery wall, vol met kunstwerken (sommige gemaakt door neefjes en nichtjes), souvenirs en een ingelijste sjaal van Gucci. “Een aantal items namen we mee uit Italië, waar we al twintig jaar regelmatig komen. Of het nu een decoratieve schaal is of een bijzonder kunstwerk, er blijft altijd iets van onze reizen plakken.”
subtiel goud

Een van de belangrijkste tips die de interieurstylisten graag delen: laat kleuren in verschillende ruimtes terugkomen. Hoewel een volledig gouden keuken, naar eigen zeggen, wat over the top zou zijn, hebben ze hun keuken op een subtiele manier bijzonder gemaakt. “We hebben gekozen voor een goudkleurige behangwand van kurk achter de keuken”, aldus Ferdy. “Het is een blikvanger die het licht warm weerkaatst en de ruimte meteen iets bijzonders geeft.”
investeren in karakter

Ook in de rest van de bungalow is gekozen voor uitgesproken items en kleur op de muren. “Het leukste vinden we dat we eigenlijk continu met ons huis bezig zijn. Je bent altijd aan het bedenken wat je wilt veranderen, of wat we als volgende klus gaan aanpakken. De slaapkamer was eerst roze, maar die hebben we nu groen geverfd. We genieten elke dag opnieuw van dit huis.” In de gang hangt een bloemenkunstwerk van Stefan Gross en op tafel staan een aantal opvallende stukken van queer ontwerper Jonathan Adler. “Kunst geeft diepte en karakter aan een interieur”, zegt Ferdy. “Het is een investering die een ruimte echt afmaakt.”
Een gouden trap, een gietvloer die doorloopt naar buiten en een gallery wall vol persoonlijke verhalen: Ferdy en Michel bewijzen dat durven dromen loont. Hun bungalow vormt meteen hun portfolio. Het resultaat? Altijd inspiratie onder handbereik én een fijne plek om thuis te komen.