binnenkijken

Kesslee in de keuken die een sinaasappel doorsnijdt

Binnenkijken in het designparadijs van Kesslee

Door heel het huis zijn oranje accenten te vinden, waaronder de sinaasappels op de eettafel.
Gepubliceerd
Leestijd: 4 min

Wie niet rijk is, moet slim zijn. Met een paar handige trucs veranderde Kesslee Kasius (25) een vervallen appartement boven een Rotterdamse gaybar in een waar designparadijs.

In een vorig leven was Kesslee Kasius kok. Hij begon in de Ferry, een vaste waarde in het Rotterdamse queer horecalandschap, en had op een gegeven moment zelfs drie eigen restaurants. Helaas liep dat zakelijke avontuur verkeerd af, waardoor hij werkloos werd. “Vroeger riep ik altijd stellig dat ik geen studie nodig had. Maar toen het misging dacht ik wel: nou blij, met je bijdehante bek?” Hij ging hij zichzelf te rade: terug de keuken in, of tijd voor iets anders? Zo besloot hij van zijn hobby, het verzamelen en doorverkopen van vintage designmeubels, een nieuwe carrière te maken.

Het dressoir (links) maakte oorspronkelijk onderdeel uit van een wandkast. de blauwe vaas met gezicht is van Italiaans Murano-glas.

Hij begon zijn nieuwe zaak vanuit huis. “Mijn appartement was in die tijd net een kringloopwinkel. Vrienden wisten nooit hoe ze mijn woonkamer zouden aantreffen: de ene dag had ik drie banken, de andere dag geen een.” Na anderhalve maand kocht hij een opslag. “In een schimmelig, verlaten pandje. Op een gegeven moment handelde ik in designstoelen ter waarde van een paar duizend euro en die moesten klanten dan daar komen ophalen. Het was geen porem.” Daarom kwam er een eigen winkel, Studio 2XK, waar Kesslee inmiddels twee jaar enkel spullen verkoopt die hij zelf ook in huis zou zetten.

fake it till you make it

Sinds Kesslee op zijn 21ste het ouderlijk huis in Nootdorp  verliet, woont hij in Rotterdam, pal boven een bekende gaybar. “Niemand wilde deze woning hebben toen-ie vrijkwam: het was een bouwval. Er lag niet eens een vloer in.” Inmiddels oogt zijn appartement als een peperduur designparadijs, maar schijn bedriegt. “De verbouwing heeft weinig gekost. Neem de vloer: die is van linoleum, maar lijkt precies op beton. Alles opnieuw stuken en een lik verf geven deed ook wonderen en ik heb het geluk dat mijn opa altijd in de bouw heeft gewerkt: hij is meubelmaker en timmerman. Samen hebben we flink de handen uit de mouwen gestoken.”

De kunst boven het bed kocht Kesslee in een vintagewinkel.
Het was een klein drama om het marmeren blad van de tulpentafel boven te krijgen.

Voor een voormalig chef heeft Kesslee een zeer bescheiden keuken. “Nou ja, keuken, keuken. Wat ik hier aantrof toen ik erin trok, kon je eigenlijk nauwelijks zo noemen. Het was een wit blok met een gootsteen. Ik heb ’m grondig opgeknapt. Een teakhouten wandkast die in mijn woonkamer stond, heb ik in tweeën gesplitst. De onderkant is nu een dressoir, de bovenkant heb ik op het keukenblok geplaatst en de witte kastdeurtjes van het blok onder het aanrecht heb ik bestickerd met AliExpress-vellen met precies dezelfde kleur en houtnerf. Daardoor lijkt het nu alsof ik een massief teakhouten keuken heb. Koken doe ik al jaren op een draagbare tweepits kookplaat van Ikea. Met een zesgangenkerstdiner een uitdaging, maar ook daarin word ik steeds creatiever.” De hele keukenrenovatie kostte Kesslee uiteindelijk nog geen vijftig euro. “Fake it till you make it.”

“bij mijn ouders thuis mocht ik niet eens mijn eigen slaapkamer inrichten”

designer in de dop

In elke hoek van het huis wemelt het van de designobjecten en kunstwerken. Als kind ontwikkelde Kesslee al een paar haviksogen voor zulke items. “Met mijn oma ging ik alle kringloopwinkels in Den Haag af en in mijn vrije tijd tekende en ontwierp ik kamers. Pas toen ik op mezelf woonde, besefte ik hoeveel plezier ik daaruit haalde. Bij mijn ouders thuis mocht ik niet eens mijn eigen slaapkamer inrichten: mijn moeder is ook interieurliefhebber – met een heel andere smaak dan ik – en hield dat liever zelf in de hand.”

Kesslee Kasius in zijn woning.
Kesslee in stoel ‘ekstrem’, ontworpen voor Stokke Varier door de Noorse Terje Skstrøm.

Naast het verkopen en verzamelen van vintage designmeubels, ontwerpt Kesslee inmiddels ook interieurs voor anderen. Hij barst dan ook van de tips. “Het belangrijkste: zorg dat de basis van je woning goed is: de wanden, de vloer. En durf kleur te gebruiken. Niet één muurtje achter de bank groen, dan gelijk alles groen. Anders wordt het nooit één geheel. Zelf heb ik gekozen voor beige als basis, met oranje accenten. Hang kunst op, dat maakt je huis unieker en persoonlijker; ik heb op iedere muur minimaal drie werken hangen. Ten slotte: kies voor een tv die in stand-bystand kan fungeren als schilderij. Of een exemplaar op pootjes, zodat je ’m kunt verplaatsen. Vaak zie ik mensen zich in allerlei bochten wringen om maar een muur vrij te houden voor de televisie, terwijl dat in mijn ogen een van de lelijkste dingen op aarde is. Je woonkamer wordt zoveel rustiger als de tv niet alle aandacht opeist."

celstraf op strippen

Hoewel Kesslee inmiddels veel tijd en liefde in zijn huurwoning heeft zitten, droomt hij steeds vaker van een koopwoning. “Dan kan ik alles echt volledig naar mijn hand zetten. Mijn droomkeuken met marmeren aanrechtblad heb ik al ontworpen, tot de handvatten aan toe. Het wordt sowieso een bestaand gebouw, zodat ik kan voortborduren op de geschiedenis van het pand. Het liefst een jarendertigwoning of een gelijkvloerse architectenwoning met een 70s zitkuil. Mensen die een klassieke woning volledig strippen om er een wit betonblok met een visgraatvloer van te maken, zouden een celstraf moeten krijgen. Koop dan gewoon nieuwbouw!” Als Kesslee ooit gaat samenwonen, zal zijn toekomstige vriend er genoegen mee moeten nemen dat-ie weinig te zeggen heeft over het interieur. “Eerst dacht ik: leuk als hij die passie juist met me deelt, maar dan stel ik me voor dat hij per se een spuuglelijke bank wil en dan lopen de rillingen over m’n rug. Hij moet mij gewoon lekker m’n gang laten gaan. Anders wordt het latten, hahaha.”

Powered by Labrador CMS