binnenkijken
Binnenkijken in het lifesize poppenhuis van Tim
welcome to the dollhouse
Zelf omschrijft Tim Krauter (38), art director en visual merchandiser bij Scheltema, zijn interieur als ‘ordinair klassiek’ en ‘dollhouse kitsch’. Zijn huurwoning in Amsterdam staat bol van de gevonden voorwerpen en persoonlijke herinneringen. “Bezoekers vinden het vaak druk, maar ook gezellig.”
Tims fascinatie voor interieurs begon al vroeg. “Als kind tekende ik vaak huizen – niet de buitenkant, maar de bínnenkant: plattegrondjes en het interieur.” Aanvankelijk wilde Tim architect worden, maar uiteindelijk ging zijn aandacht meer uit naar interieur. “Toen ik nog thuis woonde, gaf ik vaak de muren van m’n kamer een ander kleurtje. Ik ben ook een tijdje interieurstylist geweest.
een kale doos
Hoewel hij ingeschreven stond vanaf z’n achttiende, heeft Tim zo’n dertien jaar moeten wachten op de sociale huurwoning in Amsterdam waar hij nu woont. “Toen ik hier introk was het niks bijzonders, gewoon een kale doos. Ik heb eerst alle muren wit gemaakt, ik dacht: dan zien we daarna wel weer verder. Maar dat witte was zó ontzettend saai dat ik er helemaal gek van werd, dus verfde ik één muur roze.”
Vervolgens kregen steeds meer muren een kleurtje: roze, of petrol blauw. Sommige kleinere muren bedekte Tim met panelen met kleurrijke Louis Vuitton-logo’s erop. Tim: “Ik wilde op het plafond eigenlijk behang met de Sixtijnse kapel erop, dat had ik online helemaal uitgezocht, maar het was absurd duur. Bovendien zag ik ook niet echt voor me hoe ik dat behang netjes op m’n plafond zou krijgen.” Uiteindelijk besloot hij het plafond daarom ook maar roze te verven. “Als mensen horen dat de helft van m’n huis roze is, zeggen ze ‘afschuwelijk!’, maar als ze binnenkomen valt het ze niet eens op.” Mensen die langskomen vinden het vaak wel heel druk, zo vertelt Tim, maar ook gezellig.
een echt poppenhuis
“als kind tekende ik vaak huizen – niet de buitenkant, maar de bínnenkant”
Zelf omschrijft Tim de stijl van z’n interieur als ‘dollhouse kitsch’. “Het is ordinair klassiek. Mijn ouders hadden thuis alles strak qua inrichting, heel ongezellig vond ik dat. De stijl die ik hier thuis heb lijkt meer op het interieur van mijn grootouders, dat vond ik veel gezelliger.” Hoewel de inrichting van zijn huis erg speels is, zitten er ook wat klassieke elementen in. Het poppenhuis had hij als kind al. Hij maakte er eerst zelf eentje van wijnkisten, maar na lang zeuren kreeg hij van z’n ouders een echte. Niet omdat hij met poppetjes wilde spelen, maar omdat hij het wilde inrichten. “Het poppenhuis is inmiddels zo’n dertig jaar oud. De Playmobilpoppetjes van Willem-Alexander en Máxima op het bordes zijn er later bij gekomen. Uiteindelijk is m’n eigen huis ook een soort poppenhuis geworden.”
handen uit de mouwen
Veel elementen in huis heeft Tim zelf gemaakt. “Dan vind ik op straat een lijst, die spuit ik in een mooie kleur, lampjes erin, en dan maak ik een soort eerbetoon. Bijvoorbeeld met een beeldje dat van m’n oma geweest is, dat ik na haar overlijden graag wilde hebben. Ik heb er ook eentje met een Boeddhabeeldje dat ooit van m’n opa was. Of een stolp met een knuffel eronder die ik al van kleins af aan heb, en een opgezette muis. Die heeft een vriendin van me helemaal zitten punniken en stutten, met zaagsel of watjes en zo.”
Stopcontacten en lichtknoppen zijn verborgen achter door Tim gemaakte kunstwerkjes. “De thermostaat zit verstopt achter een schilderij van een spaarvarkentje, als reminder dat ik daar vooral van af moet blijven.” Tim zet vrijwel nooit de verwarming aan, ook niet in de winter. “Als er mensen op bezoek komen, zeg ik van tevoren dat ze een trui moeten meenemen. Ik heb de verwarmingen trouwens ook allemaal weggewerkt achter kasten, volgens mij zou daar helemaal geen warmte van af komen.”
De keuken en wc zijn door Tim zelf verbouwd. “Ik had het ook kunnen laten doen, maar de montage zou bijna evenveel kosten als de keuken zelf, dus toen dacht ik: dat kan ik zelf wel. Gelukkig kreeg ik hulp van vrienden.” De wand in de keuken is een magneetmuur, met allemaal kleine afbeeldingen. Zo werd het een steeds grotere, levende collage met herinneringen
bed, bath & bieber
Voor zijn toilet en slaapkamer vond Tim behang van Versace. “Dat was wel prijzig, maar ik dacht: dan ga ik maar een jaartje níét op vakantie. Ik heb al zoveel gereisd.” Die uitspraak wordt onderstreept door een wereldkaart die in Tims gang hangt, met vlaggetjes erop die vertegenwoordigen welke landen hij heeft bezocht. De kraan in het toilet kwam Tim online tegen: “Die vond ik meteen leuk. Het werd de basis voor de inrichting van het toilet.” Bij zo’n mooie kraan past natuurlijk geen saaie toiletpot van een bouwmarkt. Tim: “Uiteindelijk vond ik een práchtig model, waar ik maanden op heb moeten wachten.”
De slaapkamer van Tim is relatief rustig, op het Versacebehang na. Op de plek waar de lichtschakelaar zat maakte hij een soort miniatuurkijkdoos, met daarin de scène uit de Disneytekenfilm Assepoester, waar haar Petemoei een baljurk voor haar tovert. De center piece van z’n slaapkamer is een enorme Justin Bieber-abriposter, van diens Calvin Klein campagne. Tim: “Ik zat in de tram en reed erlangs toen die posters buiten werden ingehangen. Toen ben ik uit de tram gesprongen en heb ik om zo’n poster gevraagd.”
lat en gelukkig
Tim heeft een vriend, maar woont niet samen. “En dat gaan we ook niet doen. Ik ben erg tevreden met mijn huis, en ik heb er lang over gedaan om het zo te krijgen. Mijn vriend heeft een heel andere smaak.”
Tim: “Als ik ’s avonds op de bank zit, en de lampjes zijn aan en de kaarsjes branden, ben ik heel gelukkig met m’n inrichting. Het heeft een warme uitstraling. Ik wil hier voorlopig niet weg. Er zijn zóveel leuke spullen, je kan wel blijven kopen. Voorlopig is het af. Maar wie weet wat ik opeens ergens vind.”