ABBA

Björn Ulvaeus tijdens interview: “ABBA is een belachelijke naam voor een band”

Ook vertelt de ABBA-voorman waarom ze in mei niet bij het Songfestival waren

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Als een van de oprichters van ABBA was Björn Ulvaeus medeverantwoordelijk voor de naam van de grootste Zweedse popgroep aller tijden. Nu laat hij weten dat hij de naam ABBA belachelijk vindt. Ook vertelt hij waarom ze in mei niet te zien waren tijdens het Eurovisie Songfestival.

In een interview met Gold Radio vertelt Björn Alvaeus over hun overwinning van het Eurovisie Songfestival, precies vijftig jaar geleden. Ook wijst hij op het feit dat Mamma Mia, The Musical alweer 25 jaar te zien is op het Londense West End.

favoriete abba-song 

Ulvaeus krijgt de vraag welke songs van ABBA hij het mooist vindt. Hij noemt ‘Slipping Through My Fingers’ als zijn persoonlijke favoriet, omdat die over een moment in zijn eigen leven gaat. De song, die is te horen in de musical, gaat over zijn dochter die destijds zes of zeven jaar was. Daar wandelde ze in haar eentje naar school omdat die om de hoek was. 

De ABBA-voorman vertelt dat ze ontzettend trots was op zichzelf, maar op hetzelfde moment voelde hij dat dit een eerste stap was op weg naar onafhankelijkheid. “Ik had voor het eerst het gevoel dat ik haar ging verliezen, en daarom schreef ik ‘Slipping Through My Fingers’. Het lied is daardoor heel persoonlijk.”

songfestival 

Daarna vertelt Ulvaeus waarom hij niet aanwezig was bij het Eurovisie Songfestival in mei dit jaar in Malmö. Het was immers precies vijftig jaar geleden dat hij won met ABBA en nu het Songfestival in Zweden werd georganiseerd was dit een uitgelezen kans voor een wervelend reünieoptreden. “We voelden gewoon dat we het niet moesten doen”, zegt Ulvaeus. “Uit artistieke overwegingen. We vonden dat onze avatars ons beter zouden representeren.”

belachelijke naam 

Vervolgens komt de naam ABBA ter sprake. “In het begin traden we op onder onze eigen voornamen. Anni-Frid, Benny, Björn en Agnetha. Toen DJ’s ons vroegen wat onze bandnaam was, hebben we er een afkorting van gemaakt. Zo is ABBA ontstaan, een belachelijke naam voor een band. Maar ja, als je bijvoorbeeld kijkt naar The Beatles, da’s ook best een rare naam.”

Bekijk hier het complete interview.

Powered by Labrador CMS