Bulgarije neemt wet aan die lhbtiq+-‘propaganda’ op scholen verbiedt

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Het parlement van Bulgarije heeft een wet goedgekeurd die de ‘promotie’ van lhbtiq+-gerelateerde kwesties op scholen verbiedt, als tweede land in Oost-Europa na Hongarije. Dit leidde direct tot protesten in de hoofdstad Sofia.

De nieuwe wet is door het parlement goedgekeurd met 159 stemmen vóór. Scholen mogen niet langer praten over onderwerpen die betrekking hebben op niet-traditionele seksuele geaardheden en genderidentiteiten.

protesten in sofia

Het wetsvoorstel is ingediend door de pro-Russische partij Vazrazhdane. Radoslav Stoyanov, vicevoorzitter van het Bulgaarse Helsinki Comité, uitte zijn zorgen over de implicaties van de wet en vertelde aan persbureau AFP dat deze effectief ‘de verspreiding van ideeën en concepten, waaronder wetenschappelijke informatie, verbiedt’.

De goedkeuring van het wetsvoorstel leidde onmiddellijk tot protesten. Demonstranten verzamelden zich in de hoofdstad Sofia, terwijl lhbtiq+-belangenorganisaties zicht verzetten tegen de wetgeving.

heksenjacht 

Denitsa Lyubenova is advocaat bij de belangenorganisatie Deystvie en noemt het wetsvoorstel ‘discriminerend’ en waarschuwt dat het zou kunnen leiden tot een ‘heksenjacht’. 

De stap van Bulgarije doet denken aan soortgelijke wetgeving die in 2021 in Hongarije werd aangenomen. Het duidt op een trend die lhbtiq+-belangenorganisaties in heel Oost-Europa zorgen baart.

onder vuur 

De invoering van de wet komt op een moment dat Bulgarije, dat lid is van de EU, al onder vuur ligt vanwege de standpunten over lhbtiq+-rechten. Bulgarije staat wereldwijd op de 107e plaats van de Equality Index voor lhbtiq+-rechten, met een score van slechts 37 uit 100 punten.

Hoewel er enige bescherming bestaat, zoals antidiscriminatiewetten op de arbeidsmarkt, blijft Bulgarije achter op het gebied van bijvoorbeeld gendererkenning en intersekserechten.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS