Canal Parade 2024: lege Pride-boot van Amnesty International wint prijs voor beste statement
Tijdens de Canal Parade op zaterdag
3 augustus voer Amnesty International uit protest mee met een lege boot. Zo wilde
de mensenrechtenorganisatie aandacht vragen voor landen die discriminerende en
criminaliserende wetgeving hebben tegen de lhbtiq+-gemeenschap. Ze wonnen er de
prijs mee voor beste statement.
Met de boot vroeg Amnesty International het publiek langs de kant van de grachten in actie te komen op Amnesty.nl/geenfeest. Op ieder continent zijn landen die eerder achteruit gaan dan vooruit, als het gaat om de rechten van lhbtiq+-personen, schrijft Amnesty op de eigen website. In Rusland is de lhbtiq+-beweging als ‘extremistisch’ bestempeld. In verschillende Italiaanse steden worden lhbtiq+-ouders van de geboorteakte van hun kind gehaald. En in Oeganda staat sinds 2023 in sommige gevallen de doodstraf op homoseksualiteit.
slachtoffer
“Wetgeving inspireert tot gedrag”, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. “Het legitimeert haat en geweld en lhbtqia+’ers wereldwijd zijn hier slachtoffer van.”
In meerdere landen is ook het ‘promoten’ van homoseksualiteit strafbaar, zoals in Hongarije, China en Ghana. Wetgeving op dit gebied is vaak vaag geformuleerd, waardoor niet duidelijk is wanneer iemand strafbaar is. Dat leidt tot zelfcensuur van mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap én mensen die hen steunen. De maatschappelijke steun voor de gemeenschap neemt daardoor af.
petitie
Om hier aandacht voor te vragen, voer Amnesty International afgelopen zaterdag mee met de Canal Parade in Amsterdam. Dat deden ze met een lege boot, waarop een grote QR-code was te zien die leidde naar de website Amnesty.nl/geenfeest.
Hier konden (en kunnen) mensen onder meer een petitie ondertekenen die de Turkse autoriteiten oproept om Pride-marsen te beschermen en door te laten gaan. In Turkije is de Pride sinds 2015 verboden. Desondanks verzamelen zich jaarlijks honderden mensen voor de marsen.
jury en winnende boten
De jury die de tachtig boten van de Canal Parade beoordeelde, bestond dit jaar uit voorzitter Cornald Maas, operazangeres Francis van Broekhuizen, acteur Fjodor Jozefzoon, strafpleiter Bénédicte Ficq en designactivist Gyor Moore.
De boot van Amnesty International won in de categorie Statement. Volgens Maas was de lege boot ‘een heel krachtig statement’. Twee andere boten vielen dit jaar in de prijzen vielen. De gouden boot van Amsterdammer Tess van Zwol werd uitgeroepen tot mooiste boot, en Maas was onder de indruk van de choreografie aan boord. Dat laatste gold ook voor de boot dan de Gay Expats. Deze boot verbeeldde het beste het thema van Pride, TOGETHER. De booot was een soort varend scrabblebord.