COC in de bres voor lbhtq-organisaties in 22 landen

Leestijd: < 1 min

COC Nederland is het programma Power of Pride gestart, waarin ze de komende jaren organisaties in 22 landen zullen ondersteunen. Deze steun wordt mogelijk gemaakt door een royale bijdrage van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Landen in Afrika en Azië nemen een grote plaats in binnen het programma.

Het COC gaat zich in het bijzonder inzetten voor de versterking van de positie van lhbtq-personen in Afrika en Azië. De steun gaat naar organisaties en community-initiatieven in 22 landen. Doel is dat die organisaties en initiatieven beter hun stem kunnen laten horen en optimaal kunnen pleiten voor verandering.

Verandering
Lokale lhbtq-organisaties en het COC gaan samen, onder het motto Power of Pride, werken aan verandering van sociale normen, wetgeving en beleid op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit in Afrika en Azië. Ook willen de lokale organisaties, het COC en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bereiken dat overheidsinstanties, community-leiders en dienstverleners meer oog krijgen voor de specifieke behoeften van lhbtq-personen.

In het Power of Pride-programma bepalen de lokale organisaties zelf wat er in hun context moet veranderen en op welke wijze dat het best kan worden bereikt.

Verbetering van mensenrechten
Verbetering van de mensenrechten van lhbtq-personen in Azië en Afrika is hard nodig. lhbtq's in veel Afrikaanse en Aziatische landen ondervinden dagelijks geweld en discriminatie om wie ze zijn. Ze krijgen te maken met moord, willekeurige arrestatie, gedwongen uithuwelijking, seksueel- en gender gerelateerd geweld en andere mensenrechtenschendingen. Daarvoor zijn zowel de overheid als familie, buren, collega’s, zorgpersoneel en anderen verantwoordelijk.

In 23 Aziatische en 32 Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar. In acht landen in elke regio is ‘crossdressing’ bij wet verboden en in de meeste landen worden strafbepalingen gebruikt om vooral trans personen en sekswerkers te intimideren en te vervolgen. Vervolging en gebrek aan bescherming door de eigen overheid maken lhbtq-mensen extra kwetsbaar, ook bij dagelijkse levensbehoeften zoals veilig wonen, werk en gezondheid.

Mooie resultaten
Het COC steunt al langer met succes buitenlandse lhbtq-organisaties. Die organisaties boeken, mede dankzij de steun van het COC en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, mooie resultaten. Zo kwam er een einde aan de strafbaarheid van homoseksualiteit in Botswana (zie foto) en de Seychellen, ging de Kirgizische antihomowet van tafel en vond er voor het eerst een Pride plaats in het Zuid-Amerikaanse Guyana.

Afrikaanse transgender-activisten vonden elkaar in het West Africa Trans Forum en lesbische, biseksuele en queer vrouwen uit de hele wereld sloegen voor het eerst in de geschiedenis de handen ineen op de LBQ Women’s Conference.

Regionale netwerken
Het Power of Pride-programma is een nieuwe samenwerking tussen COC en de regionale lhbtq-netwerken Pan-Africa ILGA (PAI) en ILGA-Asia. Samen vertegenwoordigen die meer dan 192 lhbtq-organisaties in Afrika en 160 lhbtq-organisaties in Azië.

Het COC trekt daarbij op met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in een Strategisch Partnerschap. Het ministerie stelt voor deze ondersteuning van buitenlandse lhbtq-organisaties 29 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2021–2025. Het partnerschap is onderdeel van de prioriteit lhbtq-mensenrechten van het programma Versterking Maatschappelijk Middenveld. Dat werd in gang gezet door minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking.

Prioriteit
Het COC pleitte er met succes voor dat lhbtq-mensenrechten en ondersteuning van lhbtq-organisaties wereldwijd een prioriteit werden in het Ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. De organisatie is het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Kaag zeer erkentelijk voor de steun voor lhbtq-mensenrechten in de hele wereld.

Powered by Labrador CMS