Taxi met regenboog

D66 wil label voor lhbtiq+-vriendelijke taxi’s: ‘Veiligheid en vrijheid gaan hand in hand’

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Voor Amsterdamse taxi’s moet het mogelijk worden om zich bekend te maken als lhbtiq+-vriendelijk, dat stelt D66-raadslid Marja Lust voor. Burgemeester Halsema reageerde positief op het voorstel, en gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. 

De aanleiding is de discriminatie - en andere incidenten - waar de lhbtiq+-gemeenschap veelvuldig mee wordt geconfronteerd door taxichauffeurs. Lust: “Iedereen moet in vrijheid en veiligheid zichzelf kunnen zijn. Voor dragqueens is de taxi vaak een veilige optie. Dan is het extra wrang als chauffeurs je weigeren om je uiterlijk. Daarom wil ik dat het voor taxichauffeurs mogelijk wordt kenbaar te maken dat ze lhbtiq+-vriendelijk zijn.”

discriminatie hardnekking in taxibranche

De afgelopen jaren waren erbij de Queer & Pride ook verschillende incidenten met dragqueens en taxichauffeurs, die breed gedeeld werden op social media. Een probleem dat al lang speelt. Om dit aan te pakken is in 2019 de intentieverklaring ‘discriminatievrije taximarkt’ getekend samen met de gemeente en de Amsterdamse taxi-organisaties. 

Twee weken later werd dragqueen Jennifer Hoplezz geweigerd door een Uber-chauffeur. Helaas is dit niet uniek. Hoplezz geeft aan dat één op de vijf chauffeurs haar rit annuleert zodra ze haar zien. En niet alleen dragqueens maar de lhbtiq+-gemeenschap wordt vaak geconfronteerd met discriminatie door taxichauffeurs.

lhbtiq+-vriendelijk label

Afgelopen mei kwamen dragqueens en taxichauffeurs wederom samen om te proberen dichter bij elkaar te komen. Dit soort initiatieven zijn hard nodig om de acceptatie langzaam uit te breiden. Ook de gemeente geeft aan in overleg te zijn met de taxibranche om de lhbtiq+-veiligheid in het taxivervoer te verbeteren. 

Desondanks moet er meer gebeuren om disciminatie te voorkomen. Daarom stelt Marja Lust voor om taxichauffeurs die aangesloten zijn bij de Amsterdamse TTO de mogelijkheid te geven zich kenbaar te maken als lhbtiq+-vriendelijk. Met een positieve reactie van de burgemeester zal binnenkort worden onderzocht hoe dit in praktijk kan worden gebracht.

Powered by Labrador CMS