Noah-Lynn van Leuven

Dartsters weg omdat teamgenoot transgender vrouw is: “Jammer dat veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben”

Dartbond reageert: iedereen moet zich welkom voelen

Leestijd: 2 min

Twee dartsters zijn opgestapt uit het Nederlandse vrouwenteam. Anca Zijlstra en Aileen de Graaf willen niet langer een ploeg vormen met Noa-Lynn van Leuven. Zij heeft zelf geen behoefte om daarop in te gaan. Wel zegt ze: “Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben." De dartbond heeft verbaasd gereageerd op het vertrek: "Iedereen moet zich welkom voelen."

Afgelopen weekend plaatste Anca Zijlstra een uitgebreid bericht op haar Facebook-pagina. Ze schrijft

“Met pijn in mijn hart... Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands Team uit te komen, omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan. Ik heb geprobeerd dit te accepteren maar ik kan dit niet goed keuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport er sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, die naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd word. We hebben immers zo hard gewerkt om in deze tak van sport relevant en competitief te zijn. Tevens leg ik per direct mijn functie als spelers vertegenwoordiger van de NDB neer. Ter verduidelijking: De overkoepelende organisaties mogen zelf beslissen of ze het toestaan dat een transvrouw bij de mannen meespeelt, of een transman bij de vrouwen meespeelt. Ik heb het altijd een eer gevonden om voor ons land uit te komen, en zal altijd open staan om terug te keren in het Nationaal Team. Ik hoop met heel mijn hart en voor alle vrouwen sporten dat men tot bezinning komt. Deze beslissing is niet licht en heel moeilijk geweest, 1991 is de eerste keer geweest dat ik met trots voor Nederland, het shirt aantrok.”

ophef kost veel energie

Aileen de Graaf, die momenteel nummer twee staat op de wereldranglijst voor vrouwen van dartsbond WDF, reageert op Facebook op het bericht van Zijlstra. "Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel ingaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Vandaar ook mijn beslissing om uit het Nederlands team te stappen." 

Aan het NOS Journaal laat Noa-Lynn van Leuven weten dat de onstane ophef haar veel energie heeft gekost. "Ik heb niet echt de behoefte om er verder op in te gaan. Dit is hun keuze geweest en niet de mijne. Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben."

reactie

Directeur Paul Engelbertink van de dartbond zegt te staan voor een dartsport waarin iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen en zich veilig voelt. “Het maakt daarin niet uit wat je afkomst, politieke voorkeur, geslacht, seksuele geaardheid, ras of religie is.”

Engelbertink vindt het verder ‘erg ver gaan’ dat Zijlstra spreekt over schaamte. Dat zij en De Graaf een andere mening hebben en dat het ook voor hen soms ‘uitdagend’ kan zijn om op sociale media commentaar te lezen over het samenspelen met Van Leuven, begrijpt hij nog wel. “Maar ik heb geen begrip voor die woorden.”

Wat de directeur verder verbaast, is de timing. “Jaren geleden zijn er in samenspraak met de wereldbond en NOC*NSF regels en richtlijnen vastgesteld. En Noa-Lynn zit al sinds 2021 in het nationale team.”

transgender netwerk nederland reageert ook

Ook Transgender Netwerk Nederland heeft gereageerd. Ze laten weten blij te zijn met de reactie van de dartbond en stelt dat trans vrouwen in de vrouwensport horen: “Trans vrouwen uitsluiten maakt sport niet eerlijker en het lost de problemen voor vrouwen ook niet op.”

Bekijk Stereotypisch, een serie van NPO3 met de onderstaande aflevering waarin Van Leuven is te zien.

Powered by Labrador CMS