Design
De revival van de space age designstroming
Retro-ruimtetijdperk
Spaceshuttles, vloeiende vormen en een overdaad aan chroom: met de revival van de space age designstroming uit de jaren zestig en zeventig, doet het retro-ruimtetijdperk weer zijn herintrede.
Hoe geef je een hard en oersterk materiaal een zacht en vloeiend uiterlijk? Het lukte Tim Teven door te experimenteren met stalen buizen en een zelf ontwikkelde hydraulische pers. Onder extreme druk bezwijkt het materiaal, waardoor een golvende plooi ontstaat aan de onderkant. Het resultaat? De vloeibaar ogende Pressure Vases: vierkant van boven, organisch van onder.
Sjouwen met flessen bruiswater is verleden tijd voor wie een bruiswatermaker in huis haalt. Het Zweedse Aarke maakt esthetische exemplaren die het gaspatroon verhullen in een stijlvolle cilinder. Nieuwste aanwinst: de Carbonator Pro, een spaceshuttle met roestvrijstalen behuizing en een sjieke glazen fles waarin kraanwater wordt omgetoverd tot bruiswater. Bubbelen maar!
Tijd om jezelf naar Antwerpen te teleporteren: op de Bollandusstraat 17 geniet je van hippe natuurwijnen en Japans georiënteerde delicatessen. Het interieur daarentegen doet alles behalve traditioneel Japans aan. Dankzij het minimalistische ontwerp van Petillon Ceuppens Architecten, krijg je aan de stalen bar het gevoel dat je je in een futuristische cockpit bevindt. Een beetje van België, een vleugje Japan en een hint van outer space!
‘Bed’ is het laatste bed dat je zou moeten aanschaffen. Het eenvoudige design zorgt ervoor dat het tijdloos blijft, de uitschuifbare bodem groeit met verschillende levensfases mee – of krimpt weer in – en doordat hij flat-pack vervoerd kan worden is meeverhuizen ook een makkie. Extra onverwoestbaar is de nieuwe gelimiteerde editie van slechts 100 roestvrijstalen exemplaren, gemaakt om meer dan een leven lang mee te gaan!
Hard en zacht, stoer en stevig: met zijn oversized buisvormige poten oogt de Chrome Lounge Fauteuil van HKLiving zowel retro als vernieuwend. De designklassieker in spe ademt de stijl van de seventies en nodigt met zijn zachte kussens uit om in neer te ploffen en er voorlopig niet meer uit te komen!
Erg bescheiden was het niet van ontwerper Verner Panton om zijn Panthella lamp in 1971 naar zichzelf te vernoemen. Maar de grootheids waan bleek wel terecht: de champignonvormige lamp is nooit uit het interieurbeeld verdwenen en populairder dan ooit. De chroomkleurige Panthella Mini tafelversie is voorzien van hedendaagse LEDverlichting en is met zijn diameter van 25 centimeter de kleinste telg uit de lampenfamilie.
Het Deense gordijnenmerk &Drape doet het net even anders: geen brave bloemetjesgordijnen of suffe stoffen: met de Steel Mirror Curtains introduceren de Denen spannende spiegelgordijnen die als sculpturen in de ruimte of voor het raam hangen. Aan deze statement pieces hangt dan ook wel een prijskaartje, een baan gaat pas vanaf 1180 euro de deur uit, maar dan heb je ook wel buitenaards bijzondere gordijnen in huis hangen die je in no-time teleporteren naar outer space.
Beeld: Marco van Rijt (sterk staaltje), Kirsten Gorter (outer space).