podcast tips 

Deze 5 queer podcasts wil je vandaag nog luisteren

#Take10

Leestijd: 2 min

Het is wetenschappelijk bewezen: als je elke 60-90 minuten een korte break van 10 minuutjes neemt, doet dat wonderen voor je mentale gezondheid. En laten deze podcasts nou prima op te delen zijn in tien minuten. 

in afrika besta ik niet

In Afrika besta jij niet, kreeg Nanoah Struik – queer en non-binair – vroeger te horen van diens vader. Hen nam de proef op de som en ging met een recorder op reis naar Nigeria. Het maken van de podcast heeft een grote verandering teweeggebracht in Nanoahs band met diens vader. “Ik heb nog nooit zoveel met hem gesproken als het afgelopen jaar. Normaal zag ik hem eens in de paar maanden, nu bellen we regelmatig en zegt hij dingen als ‘ik denk aan je’ of ‘ik hou van je’. Dat deed hij voorheen nóóit. De relatie die hij heeft opgebouwd met mijn partner heeft hem ook veel goed gedaan. Hij voelt zich nu onderdeel van mijn leven.”

de lesbische liga

De Winq Media Award ging dit jaar naar De Lesbische Liga. Die podcast is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ‘lesbisch clubhuis’. Annefleur: “We bespreken nieuwe queer artiesten, films en series, gaan in gesprek met bekende gasten en één keer per jaar organiseren we een liveshow waar honderden lesbi’s op afkomen. Ook blijven we aanstippen waar het misgaat in de media.” Vera: “We proberen het stereotype om te buigen, te laten zien dat we niet alleen maar met kat of ex op de bank zitten, en dat het ontzettend leuk is om lesbi te zijn.”

roze reuzen

In de eerste aflevering van de Winq-podcast Roze Reuzen gaat historicus Mark Bergsma in gesprek met vijf personen die zich decennialang inzetten voor de emancipatie van de Nederlandse lhbtiq+-gemeenschap. Hoe zijn zij opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd, wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie, en hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?

classical queers

Genoten van het eerste seizoen van onze podcastserie Roze Reuzen? Probeer dan ook eens de podcast Classical Queers, waarin presentator Johannes Wirix-Speetjens op zoek gaat naar de verhalen van queer kunstenaars in de wereldgeschiedenis. De stemmen van de kunstenaars worden vertolkt door bekende Vlamingen die zelf ook tot de community behoren. Niet zo’n podcastfan? Er is ook een gelijknamig boek, waarin Johannes de verhalen tot leven brengt.

1 op de 90 

1 op de 90 mensen is geboren met een lichaam dat niet specifiek man of vrouw is. Onder de naam 1 op de 90 is vanaf vandaag een reizende expositie te zien, met een bijbehorend magazine en een podcast. 21 intersekse personen tussen de 2,5 en 81 jaar laten hier zichzelf zien en vertellen over hun onderbelichte ervaringen.

Dit overzicht kwam tot stand in samenwerking met Starbucks Chilled Classics. Kijk  hier voor verdere inspiratie om je 10 minuten pauze in te vullen.

Powered by Labrador CMS