Winq ♥︎ Movies That Matter

Deze gay films mag je niet missen op het Movies That Matter Festival

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Den Haag staat van 22 tot en met 30 maart in het teken van het Movies That Matter Festival. Net als ieder jaar is er veel aandacht voor LHBTQ-gerelateerde films en documentaires. Hier een greep uit het programma.

Van 22 t/m 30 maart 2019 vindt het Movies that Matter Festival weer plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Negen dagen lang zijn er spraakmakende speelfilms en documentaires te zien in combinatie met debat naar de Hofstad. Ook zijn er dagelijks optredens van bands en DJ’s, kun je exposities zien, VR films beleven, lekker eten en nog veel meer.

Ieder jaar staan LGBTQ-rechten ook op het festivalmenu. Zo komt Russische journalist en activist Ali Feruz uit de documentaire Novaya naar het festival en zijn er verschillende films te zien waarin de strijd voor gelijkheid tussen alle genders en seksualiteiten centraal staat. Hier onder een greep uit het programma.

THE MISEDUCATION OF CAMERON POST

Wanneer Cameron Post (Chloë Grace Moretz) tijdens een schoolfeest betrapt wordt als ze zoent met een meisje, sturen haar pleegouders haar naar een instituut om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen. Middels psychotherapie, discipline en andere twijfelachtige methoden moeten de kinderen leren inzien waarom ze op dezelfde sekse vallen en hoe ervan af te komen. 

The Miseducation of Cameron Post is een mooie coming-of-agefilm in de jaren negentig over vriendschap, identiteit en het recht om jezelf te mogen zijn.

JOSÉ

Het leven van de jonge José verandert van de ene op de andere dag wanneer hij de liefde van zijn leven ontmoet: Luis, een migrant uit het Caribisch gebied. Het zou een simpel liefdesverhaal kunnen zijn, ware het niet dat José en Luis in Guatemala wonen, waar homoseksualiteit een groot taboe is.

José is een prachtig intiem portret van een adolescent die zoekt naar zijn identiteit en plaats binnen de samenleving.

RAFIKI

“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenoten,” maar Kena en Ziki verlangen naar meer. Ondanks de politieke strijd tussen hun families weigeren de meiden zich uit elkaar te laten drijven. Wanneer de liefde tussen hen opbloeit, worden ze gedwongen te kiezen tussen hun geluk of hun veiligheid.

Net als de twee personages moest Rafiki zelf ook nogal wat weerstand overwinnen toen de film door de Keniaanse censors werd verboden. Regisseur Kahiu vocht de beslissing aan en kreeg gelijk van het Keniaanse Hooggerechtshof.

GIRL

Queer Palm winnaar Girl gemist? De film wordt tijdens het festival nogmaals op het grote doek vertoond tijdens Chosen by YOU.

De vijftienjarige Lara droomt van een carrière als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Samen met haar vader trotseert ze de wereld.

Het volledige filmprogramma staat online. Tickets zijn nu te koop.

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS