But I'm a Cheerleader

Deze queer films zijn te zien tijdens Roffa Mon Amour, het openlucht filmfestival in Rotterdam

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

Roffa Mon Amour is de naam van het openlucht filmfestival in Rotterdam. Ook tijdens de twaalfde editie zijn er weer verrassende queer films te zien, waaronder de klassieker But I’m a Cheerleader. Deze film uit 1999 gaat over Megan, die naar een conversiekamp wordt gestuurd maar juist daar de queer liefde ontdekt. Bekijk hier alle lhbtiq+-titels die op het programma staan.

Roffa Mon Amour vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats in Rotterdam. Zoals ieder jaar zijn er ook queer films te zien op het witte doek. De drie titels van dit jaar vind je hieronder.

queer connection

Maar eerst wijzen we je nog op Queer Connection, een speels en intiem programma dat Roffa Mon Amour organiseert voor de lhbtiq+-gemeenschap, in samenwerking met Queer Rotterdam, bedoeld om nieuwe contacten te leggen. Hier lees je meer over Queer Connection.

zaterdag 17 augustus: levante 

Lillah Halla - 92 min - Brazil - 2023

Levante volgt Sofia, een 17-jarige volleybalster uit São Paulo, die zwanger raakt in een land waar abortus illegaal is. Terwijl ze vecht voor haar recht op abortus, wordt ze geconfronteerd met rechtse activisten die haar proberen tegen te houden. Gelukkig wordt ze bijgestaan door haar team van non-binaire en vrouwelijke vrienden, inclusief haar nieuwe crush Bel. 

Deze stijlvolle groep, met hun kleurrijke kleding en gedurfde make-up, staat pal voor elkaar en tegen een onderdrukkend systeem. Levante, het debuut van de Braziliaanse filmmaker Lillah Halla is een krachtige ode aan vriendschap en feminisme, en een politiek symbool in een tijd waarin vrouwen- en lhbtiq+ rechten onder vuur liggen. Hier lees je meer over Levante.

zondag 18 augustus : but i’m a cheerleader

Jamie Babbit - 85 min - USA - 1999

Megan is een perfecte Amerikaanse scholiere die een vlekkeloos leven leidt. Ze houdt van school, gaat naar de kerk en is dol op haar ouders en vrienden. Maar... ze walgt ervan om haar vriendje te kussen en heeft liever tofu dan biefstuk. Haar vrienden en familie weten het allemaal: Megan is gay. 

Helemaal verward door wat ze bedoelen, wordt ze naar True Directions gestuurd, een conversiekamp. Nog steeds in ontkenning, openen de jonge, kleurrijke queer personen in het kamp haar perspectief op liefde. De film was omstreden wanneer hij uitkwam, maar heeft inmiddels terecht een queer cult status. Hier lees je meer.

woensdag 21 augustus: the last year of darkness

Benjamin Mullinkosson - 95 min - China - 2023

Een liefdesbrief aan de underground club scene van Chengdu. Terwijl de stad verandert, is de toekomst van Funky Town, een geliefde queer club, onzeker. The Last Year of Darkness volgt het leven van queer jongeren in Chengdu's Funky Town, die moet sluiten door de komst van een nieuwe metrolijn. 

De documentaire toont hun vreugde, eenzaamheid en verlangen naar een plek om zichzelf te zijn. Ben Mullinkosson's tweede speelfilm werd geprezen op CPH:DOX en IDFA. Hier lees je meer.

Powered by Labrador CMS