Dit betekent de versoepeling voor roze ondernemers

Winq sprak ondernemers over de nieuwe coronamaatregelen

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Binnenkort worden de coronamaatregelen versoepeld. Winq sprak een aantal roze ondernemers en vroeg: hébben jullie er iets aan?

“De clubs worden nu ook onder de festivals geschaard, dus het vooruitzicht is voor Club NYX niet heel positief” vertelt Rob de Jong, sinds 2012 eigenaar van Club NYX en het Exit Café in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat. “Met Club NYX kunnen we dus eigenlijk pas weer open als er een vaccin is. Dat is wel een domper.”

Ondertussen is de ondernemer, die vroeger ook eigenaar was van Bar ARC, samen met het OAC (Overleg Amsterdamse Clubs) druk bezig om een protocol op te stellen. “De club openen én 1,5m afstand aanhouden, is met de beste wil van de wereld niet te doen. Zeker wanneer mensen later op de avond wat drankjes op hebben, komen ze vanzelf dichter bij elkaar. Het is niet te handhaven.” De Jong oppert daarom om de deuren te openen en daarbij een maximumleeftijd te hanteren. “In Nederland zijn tot nu toe zeven mensen overleden die 34 jaar of jonger waren. Dat zijn er alsnog zeven teveel, maar op het totale aantal is dat niet heel veel. Jongeren kunnen ziek worden van corona, maar de kans dat ze op de IC terechtkomen, of komen te overlijden, is erg klein.”

“Ons terras wordt drie keer zo breed als voorheen.”

Daarnaast is er een goede reden om juist voor jongeren de clubs weer toegankelijk te maken. “Burgemeester Halsema heeft aangegeven dat ze er in principe positief tegenover staat dat clubs weer opengaan. Doordat jongeren minder te doen hebben is er meer overlast en agressie op straat. Clubs zouden een goede uitlaatklep én veilige omgeving kunnen zijn.” Ook zijn illegale feesten een probleem. “Als op die feesten drugs wordt gebruikt, wordt er vaak geen ambulance gebeld. Wanneer we in Club NYX onverhoopt te maken krijgen met drugsgebruik, zijn we goed getraind om daar mee om te gaan.” Het voorgestelde protocol wordt de komende weken verder uitgewerkt en ingediend.

Ondertussen wordt het Exit Café verbouwd; de verbouwing zou eigenlijk later dit jaar plaatsvinden, maar is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Als het Exit Café weer opengaat wordt het “een gezellig praatcafé, met achtergrondmuziek. We zullen ons vooral focussen op het terras.” Dat wordt drie keer zo breed als eerst. “We gaan op 1 juni open, met inachtneming van alle geldende regels: afstand houden en vooraf reserveren.” De Jong is voorzichtig optimistisch over de toekomst. “We zijn een van de weinige partijen die een redelijke buffer hebben. Maar ik weet van collega’s die het heel zwaar hebben. Een aantal is technisch al failliet.”

“Vanaf 1 juni wordt ons feestcafé een gezellig praatcafé.”

Patrick Nijenhuis, die in Rotterdam en Eindhoven Bar De Regenboog exploiteert én vlak voor de coronacrisis een derde vestiging in Nijmegen opende, was aanvankelijk sceptisch. Toch gaan begin juni alledrie de vestigingen van De Regenboog weer open. “Aan het begin van deze crisis wisten we niet hoe lang het zou gaan duren, en hoe het zou eindigen. Maar ik ben er goed doorheen gekomen. We hebben de kosten laag kunnen houden, en de bedrijven waren gezond.” Nijenhuis vond de persconferentie waarin premier Rutte aankondigde dat vanaf 1 juni horeca weer open mocht, verwarrend. “Er werd gezegd dat horeca weer open mocht, maar clubs en feestcafés niet. Veel gayzaken zijn aan de kleine kant, waardoor het moeilijk wordt om anderhalve meter afstand aan te houden.”

De vestigingen van De Regenboog in Nijmegen en Eindhoven hebben allebei een oppervlakte van meer dan tweehonderd vierkante meter, waardoor dat geen probleem zal moeten zijn. “De Regenboog staat bekend als feestcafé, maar vanaf 1 juni worden we een gezellig praatcafé. Dan zetten we in Nijmegen en Eindhoven tafels met stoelen binnen. De vestiging in Rotterdam is zo groot als een postzegel, daar wordt dat een stuk moeilijker.”

“Binnen de anderhalvemetersamenleving kunnen we eigenlijk niet functioneren.”

Nijenhuis vraagt zich af hoe lang dit werkbaar zal zijn. “Er werd gezegd dat vanaf 1 juli misschien wel 100 mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn, maar moeten zij dan ook anderhalve meter afstand houden? Het voelt alsof we worden blij gemaakt met een dooie mus. Leuk dat we weer open mogen, maar levert het wel iets op?” Nijenhuis is blij dat vaste gasten weer naar De Regenboog toe kunnen. “Voor veel van onze gasten is De Regenboog echt hun vaste stek. Dus ik ben blij dat De Regenboog blijft bestaan, en we kunnen het nog wel een paar maanden uitzingen. Maar het wordt pas écht leuk als de restricties worden opgeheven en mensen weer vrij en vrolijk kunnen bewegen binnen de zaak. Daar zijn we nog niet.”

Afstand houden in de darkroom?
Wie voorlopig nog niets heeft aan de versoepeling van de maatregelen is Richard Keldoulis. De in Amsterdam gelegen Sauna Nieuwezijds en Club Church, waar Keldoulis mede-uitbater van is blijven voorlopig nog dicht. Het lijkt nog niet mogelijk om de locaties, waar bezoekers vaak juist zo min mogelijk afstand houden, te openen. “Binnen de anderhalvemetersamenleving kunnen we eigenlijk niet functioneren. Wat zouden we moeten doen? Controleren dat iedereen in de darkroom afstand houdt? Dat is eigenlijk onmogelijk.” De organisatie richt zich nu op 1 september. “Maar je weet niet hoe het loopt. Laatst heeft iemand in Zuid-Korea in een gaysauna heel veel mensen geïnfecteerd, en opeens moest alles daar dicht. Dus het is allemaal nog vrij onzeker. We hopen op 1 september, maar misschien is het einde van het jaar realistischer.” Church en Nieuwezijds houden voorlopig nog wel het hoofd boven water. “We hebben gelukkig een goed jaar achter de rug, dus we hebben een goede buffer opgebouwd. Maar de huur en andere vaste lasten lopen gewoon door. We houden het nog wel een tijdje vol.”

“Binnenkort geven we het overgebleven bier gratis weg.”

Plannen om een gaysauna in Heerhugowaard over te nemen, werden vanwege de coronacrisis geannuleerd. “We stonden op het punt om de overname door te laten gaan, de vergunning moest alleen nog aangevraagd worden. Maar toen gooide corona roet in het eten. Het zou nu een beetje gek zijn om een tweede sauna te openen. Dat risico is veel te groot.” Bij wijze van sympathieke actie werden op 5 mei bij Club Church in de Kerkstraat de overgebleven frisdrank, waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum naderde, gratis weggegeven. Keldoulis meldt dat dit in augustus ook zal gebeuren met de overgebleven kratten bier. “De brouwer neemt het niet terug, en het is zonde om weg te gooien. Het is ook een leuke actie, want op 5 mei kwam een aantal trouwe klanten langs om wat drankjes op te halen.” Met Keldoulis’ alter ego Jennifer Hopelezz gaat het goed. “Ze doet wat kleine projectjes, maar het is ook fijn om even pauze te hebben.”

Powered by Labrador CMS