Dit gebeurt er allemaal op Asian Pride tijdens Pride Amsterdam 2022
De organisatie van het CinemAsia Film Festival heeft een compleet programma opgetuigd rond Pride Amsterdam. Er zijn filmvoorstellingen, een Pride Picnic, workshops en een eigen boot die meevaart met de Canal Parade. Bekijk hier het volledige programma.
CinemAsia Film Festival viert Pride Amsterdam met verschillende Asian Pride-activiteiten tussen 30 juli en 7 augustus om meer zichtbaarheid te genereren voor Aziatische lhbtq-gemeenschappen en aanverwante onderwerpen. Het veelzijdige Asian Pride programma varieert van filmvertoningen, Pride picnic en workshops op diverse locaties. Als hoogtepunt vaart CinemAsia tijdens de Canal Parade op 6 augustus met de “Phoenix Rising” boot mee. De boot wordt ontworpen en mogelijk gemaakt door Yip.com.
Phoenix Rising: Asian Pride boot op de Canal Parade
De “Phoenix Rising” boot is als eerste pan-Aziatische lhbtq-boot een primeur tijdens de Canal Parade. Het ontwerp van de boot laat vol trots de Aziatische afkomst zien, in kleur, muziek en symboliek. De mythische feniks staat in Azië voor vernieuwing, herboren worden en positieve verandering in uitdagende situaties. Zo wil CinemAsia een meer inclusieve representatie van de diverse Aziatische gemeenschap bevorderen tijdens Pride Amsterdam. Naast CinemAsia Film Festival, varen ook vertegenwoordigers van onder andere Filipino LGBT Europe, Asian Voices Europe, Asian Raisins, Out & Abroad, Queer Comrades Beijing en ambassadeur Pete Wu mee.
Aziatisch lhbtq filmprogramma
In het kader van Asian Pride vertoont CinemAsia Film Festival een drietal films. De queer cinema klassieker Lan Yu 藍宇 wordt op 3 augustus vertoond op het Mercatorplein in Amsterdam West. Tijdens het CinemAsia Film Festival in mei trok deze film van de veelgeprezen en openlijk homoseksuele regisseur Stanley Kwan uitverkochte zalen en wist het publiek intens te raken. Deze film over een onverwachte relatie tussen twee mannen, gevuld met passie, bedrog, verlangen en spijt speelt zich af tegen de achtergrond van het Beijing van de jaren ‘80. In het Pride Hotel wordt op 5 augustus het programma ‘New Rainbow China’ gepresenteerd met de documentaires New Beijing, New Marriages en China PK Queen. Beide films tonen een kijkje in queer levens in China dat op dit moment niet meer mogelijk is wegens aangescherpte censuur regels en toegenomen staatscontrole op queer activiteiten. De regisseurs van beide films zullen aanwezig zijn, alsmede Maoyi en Jo, oprichters van Q-Space Beijing om te praten over lhbtq-leven in China.
My Gender, My Pride: gender discriminatie en Aziatische lhbtq's
CinemAsia sluit met haar Asian Pride activiteiten aan op het Pride Amsterdam thema van dit jaar ‘My Gender, my Pride’ en brengen verdieping aan vanuit Aziatische perspectieven. Doris Yeung, oprichter CinemAsia Film Festival: “Sinds onze start in 2003, richt CinemAsia Film Festival zich op het aanmoedigen en bouwen van de diverse Aziatische queer gemeenschap in Nederland. Bovenop de stereotyperingen waar Aziatische Nederlanders in het algemeen mee te maken krijgen, vormen juist Aziatische Queer personen een mikpunt van gender gerelateerde discriminatie.”
Journalist, schrijver, documentairemaker en Asian Pride-ambassadeur Pete Wu voegt daar aan toe dat “ook binnen de lhbtq-gemeenschap personen van Aziatische komaf worden gediscrimineerd. Zo was het lange tijd gangbaar om op dating apps in je profiel bio ‘No Asians’ te vermelden. We moeten strijden tegen deze openlijke vormen van racisme en seksisme binnen de gemeenschap door ze te blijven benoemen en door te blijven vechten door zichtbaarheid en representatie.”
Programma CinemAsia’s Asian Pride Week 2022
Zaterdag 30 juli | Community picnic, Pride Park (Vondelpark), vanaf 14:00 uur
Na afloop van de Pride Walk kun je bij de Asian Pride stand in het Pride Park terecht voor een lekkere versnapering (op=op) en om 15:00 uur start een Tai Chi sessie met Jessie Yingying Gong.
Woensdag 3 augustus | Outdoor filmvertoning LAN YU (China/Hong Kong 2001), Mercatorplein 21:00 uur
Queer cinema klassieker Lan Yu van de veelgeprezen regisseur Stanley Kwan trok afgelopen mei uitverkochte zalen op het CinemAsia Film Festival en wist de bezoekers intens te raken. Het verhaal gaat over een onverwachte relatie tussen twee mannen die gevuld is met passie, bedrog, verlangen en spijt, tegen de achtergrond van Beijing in de jaren ’80. Winnaar van vijf Golden Horse Awards. Het programma wordt aangevuld met twee korte films: I Didn't Dare To Speak (Nederland, 2021) en Soy Sauce (Duitsland, 2020).
Vrijdag 5 augustus | ‘A Guide to Loving Me’ - zine workshop, Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat) 18:00 uur
Onder leiding van zinester Chetana Pai gaan we aan de slag met het maken van een gids waarin je laat zien wat jou geliefd doet voelen en wat niet, ongeacht verwachtingen en normen. Als jij weet wat je wil, kun je daarover in gesprek met je vrienden, familie en partner(s) voor meer gelijkwaardige en authentieke relaties.
Vrijdag 5 augustus | New Rainbow China filmvertoningen: China PK Queen (China 2021) en New Beijing, New Marriage (China 2009) met panelgesprek, Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat) 20:00 uur
De laatste tijd is het leven voor lhbtq-personen in China een stuk uitdagender geworden door de toegenomen staatscontrole en censuur op queer activiteiten. In de documentaire New Beijing, New Marriage van Popo FAN gaan homoseksuele koppels in 2009 de straat op om te ‘trouwen’. Tien jaar later, in 2019, treedt drag queen Jessica live en online op voor duizenden fans - dit wordt vastgelegd in de documentaire China PK Queen van Xiaogang WEI. Beide situaties zijn nu ondenkbaar in China. Na de film gaan we met beide regisseurs en queer organisatoren Jo en Maoyi in gesprek over hoe de lhbtq-situatie op korte tijd enorm is veranderd in China en hoe het hun leven als activisten en filmmakers en de levens van queer personen beïnvloedt.
Vrijdag 5 augustus | Asian Pride Party, Pride Hotel (The Student Hotel) vanaf 22:00 uur
Een spetterende party met een Asian touch waar iedereen zich welkom kan voelen. Kom tot in de kleine uurtjes de eerste editie van Asian Pride met ons vieren.
Zaterdag 6 augustus | Phoenix Rising Asian Pride boot tijdens de Canal Parade
In volle glorie toont de “Phoenix Rising” boot de diversiteit van Aziatische lhbtq's in Nederland. De allereerste pan-Aziatische Pride boot is een initiatief van CinemAsia en Yip.com. Speciaal ontworpen voor Pride Amsterdam vaart een breed Aziatische achterban mee door de Amsterdamse grachten temidden van de andere boten.
Zaterdag 30 juli t/m zondag 7 augustus | Foto-expositie ‘Better together’ van Shawn Zhang, Pride Hotel (The Student Hotel, Wibautstraat) doorlopend.
Pride Amsterdam presenteert “Better Together”, een fotografie project over de lhbtq-gemeenschap in China door de Chinese fotograaf Shawn Zhang. Met zijn collectie foto’s en verhalen, wordt een inkijkje gegeven in het leven van queer personen in China. We hopen dat je geïnspireerd raakt door hun persoonlijke verhalen, en geniet van de schoonheid en diversiteit van de Chinese lhbtq-gemeenschap.
Pride Amsterdam blijft een van de oudste en bekendste Pride vieringen ter wereld met de beroemde Canal Parade. Iedereen is uitgenodigd om samen te komen met de Aziatische gemeenschap en Pride te vieren. Alle Asian Pride activiteiten zijn gratis toegankelijk. Voor meer informatie ga naar cinemasia.nl.
Coverbeeld: New Beijing, New Marriage