nieuws

Dit moet je weten over de hatecrimewet die de Kamer deze week in behandeling neemt

“Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent”

Bij Pride Amsterdam 2024 voerde COC actie tegen discriminerend geweld.
Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 26 september over de 'hate crime-wet': een wetsvoorstel dat pleit voor hogere straffen voor discriminerend geweld. COC pleit hier al langer voor, maar wat houdt het voorstel precies in?

De wet heet officieel "strafverhoging voor discriminatoir gemotiveerde geweldsdelicten", maar in de volksmond wordt het ook wel de 'hate crime-wet' genoemd. Het wetsvoorstel, dat werd ingediend door Frans Timmermans (GL|PvdA) en Mirjam Bikker (CU), maakt het mogelijk om daders van discriminerend geweld zwaarder te straffen. Zo kan de straf voor mishandeling of belediging op basis van iemands geaardheid verhoogd worden van drie naar vier jaar. Ook het vernielen van regenboogpaden of regenboogvlaggen kan aan de hand van deze wet strenger worden bestraft.

kras op je ziel

COC Nederland voert al jaren actie om deze wet erdoor te krijgen. "Het is afschuwelijk als je klappen krijgt om wie je bent, van wie je houdt of om je huidskleur", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Je krijgt niet alleen een klap op je hoofd, maar ook een kras op je ziel." Tijdens de afgelopen Pride Amsterdam voerde COC actie voor deze wet met behulp van spandoeken. "We pleiten voor dit wetsvoorstel samen met organisaties van mensen van kleur, Joodse-, Turkse- en Marokkaanse Nederlanders, vrouwen en mensen met een beperking."

COC, Transgender Netwerk, NNID en Bi+ hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om steun voor het wetsvoorstel te betuigen. Landen zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al vergelijkbare wetgeving. Uiteraard is het wetsvoorstel ook van toepassing op discriminatie op basis van huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging en beperkingen.

verlenging van gevangenisstraffen

Mikal Tseggai, Tweede Kamerlid van GroenLinks/PvdA, legt op Instagram uit: "Wij hebben daarom een wetsvoorstel ingediend dat ervoor zorgt dat discriminatie en racisme worden meegenomen in de rechtspraak. Als dit aan de orde is in een strafproces, kan de gevangenisstraf met maximaal een derde worden verlengd."

In deze video van GroenLinks/PvdA wordt het nog eens duidelijk uitgelegd:

De Tweede Kamer begint op donderdag 26 september met de behandeling van de hate-crimewet.

Powered by Labrador CMS