Dit weten we over het Eurovisie Songfestival 2025

Nederland krijgt uitstel besluit deelname

Het Eurovisie Songfestival 2025 zal, dankzij de overwinning van Nemo met het nummer 'The Code', dit jaar plaatsvinden in de Zwitserse stad Basel. Dit is wat we tot nu toe weten.

Zwitserland is in 2025 voor de derde keer gastland. In 1956 was Zwitserland het állereerste land waar het Eurovisie Songfestival werd gehouden, en in 1989 hostten ze omdat een toen nog internationaal vrij onbekende Céline Dion het jaar ervoor het Songfestival won met het nummer 'Ne partez pas sans moi'. Deze 69ste editie van het Songfestival zal worden gehouden op 13, 15 en 17 mei in de St. Jakobshalle, waar 12.400 toeschouwers in kunnen.

deelnemende landen

Tot nu toe hebben 31 landen hun deelname bevestigd: Albanië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, IJsland, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Montenegro (terug van weggeweest!), Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en natuurlijk gastland Zwitserland.

De editie van vorig jaar in Malmö was een controversiële. Vanwege de deelname van Israël, maar ook omdat verschillende delegaties flinke kritiek uitten op de sfeer achter de schermen. Kroatië, Ierland, Armenië, Moldavië, Australië en Polen – landen die doorgaans toch wel van de partij zijn – hebben op het moment van schrijven hun deelname nog niet bevestigd.

JoJo Siwa, o.a. bekend van de realityserie Dance Moms, die onlangs beweerde dat ze hoogstpersoonlijk 'gay pop' heeft uitgevonden, meldde op TikTok dat zij serieuze gesprekken heeft gevoerd om in 2025 Polen te vertegenwoordigen tijdens het Songfestival. Poolse zender TVP, die verantwoordelijk is voor de Poolse inzending, zegt echter van niets te weten.

deelname nederland

Vanwege de (achteraf onterecht gebleken) diskwalificatie van Joost Klein bij het Songfestival 2024 heeft AvroTros nog niet besloten of Nederland in 2025 een inzending zal sturen. Hoewel de deadline voor inschrijving op 15 september verstrijkt, kreeg Nederland uitstel tot uiterlijk 1 november aanstaande. Songfestivalkenner en -commentator Cornald Maas gaf in een interview met Shownieuws aan dat hij vindt dat Nederland moet “meedoen en voor een heel goede inzending zorgen. Dat is een beter antwoord dan dat je mokkend thuis voor eigen parochie gaat zitten preken, en het eigen chagrijn nog een jaar gaat zitten voeden, terwijl de karavaan intussen ferm verder trekt.” Maas zei in hetzelfde interview dat hij wél veel kritiek heeft op de EBU, maar niet op het Songfestival zelf.

Laatst bijgewerkt: 16 september

Powered by Labrador CMS