Mary and George

Dit zijn de 10 beste queer tv-series van 2024: van Mary & George tot Make Up Your Mind en Heartstopper

Welke serie staat bovenaan de lijst?

Leestijd: 5 min

Net als vorig jaar was het aanbod van queer tv-series weer fors in 2024. Met een min of meer waargebeurd historisch drama, fijnbesnaarde Britse humor én Trixie Mattel tegelijkertijd in één serie, een bijna terloops in beeld gebrachte relatie met een transgender vrouw, of pure dragqueen-lol: dit zijn de tien beste queer tv-series van 2024.

Eerst even een disclaimer. Want er waren natuurlijk veel meer dan tien tv-series met een queer haakje of thema, dus hebben we na veel wikken en wegen een hele lading shows moeten schrappen. En dus krijgen series als de Japanse gaydatingshow The Boyfriend, de sapphische superheldenzoen uit Agatha All Along, het homo-erotische Interview with the Vampire, Bridgertons Benedict en zijn panseksualiteit, de gruwelijke vader in Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, alle verschijningsvormen van RuPaul’s Drag Race, het bevreemdende Fantasmas en tienerseries als Pretty Liars: Summer School, The Secret of the River en Heartbreak High een eervolle vermelding. En dit is slechts een greep. Toch is er een mooie lijst ontstaan met de tien beste queer tv-shows en -series. Here we go!

10) kaos

KAOS speelt zich af in het rijk van de Griekse mythologie en vertelt het verhaal van goden en stervellingen die verstrikt zijn in een machtsstrijd vol liefde en verraad. Het is een wereld waar queer zijn de norm is en verder niet wordt benadrukt. Zo heeft Zeus, de koning der goden, minnaars van verschillende geslachten en ook zijn vrouw Hera gaat vrij om met partners buiten hun huwelijk. Hun seksualiteit is gewoon onderdeel van wie ze zijn. KAOS is bovendien prachtig gemaakt, het is dan ook heel jammer dat er geen tweede seizoen van komt… Te zien op Netflix.

09) mary & george

Mary Villiers is een achterbakse, meedogenloze gravin die een geruchtmakende honger had naar macht en er alles aan deed om hogerop te komen in de Britse monarchie: omkoping, samenzweren en trouwen uitsluitend voor politiek gewin. Misschien wel de grootste stunt die Mary uithaalde, was het aanbieden van haar knappe zoon George aan koning James I, van wie het een publiek geheim was dat hij het bed deelde met vrouwen én mannen. James hapte toe en de twee werden geliefden. Of het allemaal waargebeurd is? Dat laten de makers van Mary & George in het midden. Maar waarom zou je een smeuiig verhaal helemaal kapot checken? Met Julianne Moore in de rol van Mary, Nicholas Galatzine (Red, White & Royal Blue) als George en Tony Curran als de wulpse King James. Te zien op SkyShowtime.

08) make up your mind

Het is alweer jaren een enorme kijkcijferhit, Make Up Your Mind. Het concept is hetzelfde als The Masked Singer, maar dan zonder zingen en met dragqueens: welke BN’ers zitten er verstopt onder een dikke laag maquillage, een pruik en een excentrieke outfit? Sommigen vinden: waarom vragen ze geen mensen uit de regenbooggemeenschap voor een kleurrijke makeover, maar de kracht van het programma schuilt júíst in de herkenbaarheid: miljoenen kijkers willen weten wie er achter dragqueen Bitchy Bobby schuilgaat (Caroline Tensen), achter Ans Worst (Ellie Lust) of Gladiola Holt (Harm Edens). Met de queer representatie zit verder ook prima snor, met Fred van Leer en Nikkie de Jager als teamcaptains, Envy Peru als juryboegbeeld met als vaste juryleden Nickie Nicole, Janey Jacké en Vanessa Van Cartier. Te zien op Videoland.

07) hacks

In de eerste twee seizoenen van Hacks was Deborah een diva op haar retour die eens groot was als stand-up comedian. Ze huurt de jonge Ava in om teksten te schrijven die van deze tijd zijn, maar er is een probleem: Deborah is een feeks en Ava ontspoort regelmatig. Ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar: Deborah vindt Ava maar een rare losbol en tegelijkertijd veel te woke. Ava kan Deborah niet uitstaan vanwege haar oncontroleerbare divagedrag. In het derde seizoen ging het aantrekken en afstoten vrolijk en vilein verder, met als complicerende factor dat Ava’s relatie met een vrouw op de klippen liep. En waarom deed Deborah ineens zo verliefderig, en niet alleen in haar dromen? Te zien op HBO Max.

06) lost boys & fairies

Performance artiest Gabriel en zijn partner Andy willen graag een kindje adopteren. Daarvoor moeten ze hun maatschappelijk werker Jackie ervan overtuigen dat ze deze taak aankunnen. Maar Gabe kampt met een aantal demonen: de gevolgen van tientallen jaren van schaamte omdat hij is opgegroeid in een samenleving die homoseksualiteit zag als een zonde. Die schaamte moet Gabe nog steeds moet zien te verwerken. Het leuke van Lost Boys & Fairies is dat de driedelige serie vol liedjes zit en dat het verhaal tegelijkertijd gedurfd, hartverscheurend en humoristisch is. Te zien op NPO Start.

05) somebody somewhere

Vorig jaar stond Somebody Somewhere ook al in het overzicht van de 10 beste queer tv-series van 2023. "Eindelijk eens een serie over ‘gewone’ mensen, is vaak te horen als het gaat over deze serie", schreven we toen. Het derde en laatste seizoen is alweer net zo goed, met personages die zich gedragen alsof je ze al jaren kent, of ze je vrienden zijn zelfs. Somebody Somewhere schetst een realistisch beeld van die gewone mensen die nu eens geen gebleekte Hollywood-tanden hebben en gewoon heel vaak hard moeten lachen om wat ze nu weer overkomt. Te zien op HBO Max.

04) sort of

Sabi Mehboob is een genderfluïde millennial van Pakistaanse afkomst die probeert te navigeren tussen verschillende identiteiten en verantwoordelijkheden. In Sort Of krijgt hen te maken krijgt met uitdagingen rond gender, cultuur, familie en persoonlijke relaties. Bilal Blaig speelt Sabi en schreef mee aan het scenario van Sort Of. Sabi’s bestaan wordt aan het wankelen gebracht als zowel hun baan als relatie op losse schroeven komt te staan. Het is de start van wat uiteindelijk een tumultueuze weg naar zelfontdekking en -acceptatie zal blijken, met dit jaar alweer het derde seizoen. Klinkt misschien zwaar, maar de serie heeft zowel vaart als humor. Te zien op NPO Start.

03) baby reindeer 

Deze serie ging uiteraard vooral over stalking, maar de terloopse wijze waarop de verhouding van het hoofdpersonage Donny met een transgender vrouw in beeld werd gebracht is aanbevelenswaardig. De Britse komiek en acteur Richard Gadden, die zelf slachtoffer werd van stalking en zijn ervaringen in de serie heeft verwerkt en daarover deze serie maakte én de hoofdrol speelt, laat op ontwapende wijze zien hoe hij zijn liefdesleven met een open blik benadert. Te zien op Netflix.

02) heartstopper

Het derde seizoen was wederom zoet, maar met een zwart randje. Onderwerpen als depressie en eetstoornissen werden geloofwaardig in beeld gebracht, terwijl de liefde tussen Nick en Charlie vastere vorm kreeg. De jongens hadden voor het eerst seks, niet lang voordat de twee hun middelbareschooltijd achter zich moesten laten om hun vleugels uit te slaan. Zal hun relatie bestendig zijn of gooit dat nieuwe begin roet in het eten? We kunnen niet wachten tot seizoen vier. Te zien op Netflix.

01) feud: capote vs. the swans 

In de jaren zeventig gooide de openlijk homoseksuele schrijver Truman Capote zijn eigen glazen in door de geheimen van talloze New Yorkse socialites prijs te geven in een boek, waarvan de sappigste verhalen verschenen in het magazine Esquire. Van vriendinnen werden ze de grootste vijanden en Capote was plots de risée van de New Yorkse inner circle. Hij is die klap nooit te boven gekomen. Met glansrollen van Naomi Watts als Babe Paley, Chloë Sevigny als C.Z. Guest en natuurlijk Tom Hollander als Truman Capote. Te zien op Disney+.

 

Powered by Labrador CMS