Van Barrie Stevens tot Envy Peru
Dit zijn de tien ambassadeurs van Pride Amsterdam…
… en hier vertellen ze hun verhaal
Deze editie van Pride Amsterdam kent maar liefst tien ambassadeurs die elk op eigen manier taboes doorbreken en als rolmodellen voor zichtbaarheid zorgen. Hier stellen we ze aan je voor.
Deze editie van Pride Amsterdam kent maar liefst tien ambassadeurs die elk op eigen manier taboes doorbreken en als rolmodellen voor zichtbaarheid zorgen. Iedere ambassadeur heeft een uniek en bijzonder verhaal te vertellen en wil daarmee anderen inspireren en steunen.
Dit zijn de ambassadeurs
De ambassadeurs zijn: Ahmad Joudeh, Barrie Stevens, BeyonG Veldkamp, Envy Peru, Jason Bhugwandass, Linda de Munck, Paul Morris, Ronald Benita, Suzanne van de Laar en Thorn de Vries.
Voor, tijdens en na de Pride-week die van 30 juli tot en met 7 augustus plaatsvindt, zullen zij bij uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten laten horen en zien waarom diversiteit en acceptatie zo enorm belangrijk is, zowel binnen als buiten de community.
Rolmodellen
“Onze tien ambassadeurs zijn allen rolmodellen en komen uit de hele breedte van onze lhbtqia+ community. Hun persoonlijke verhaal en ervaring met gender is heel divers, net zo divers als het genderspectrum zelf. Dat past bij ons thema dit jaar, maar is natuurlijk iedere dag actueel”, vertelt directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz.
“Van iedere ambassadeur hebben we een filmpje gemaakt en op hun eigen webpagina is meer informatie te vinden. Aan de media roep ik op om oog te hebben voor hun verhalen en ze een podium te geven dit te vertellen. Want alleen door zichtbaarheid zorgen we ervoor dat de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht op de agenda komen en blijven staan.”
Even een voorstelrondje:
Ahmad Joudeh (hij/hem)
“Als voormalig vluchteling wil ik benadrukken hoe belangrijk het is in veiligheid en vrede te leven beschermd door de overheid. En dat ongeacht je nationaliteit, religie of gender. Ik wil een voorbeeld zijn voor mensen, er is niets mis mee om totaal jezelf te zijn. Leven zoals je zelf wilt en daarbij lief te hebben wie je kiest. Waar ik mensen kan steunen zal ik dat doen. En ik kijk er naar uit ambassadeur te zijn. Ik ben trots op wie ik ben en hoe ik leef.” Hier zijn verhaal en de video.
Barrie Stevens (hij/hem)
“Het is helemaal niet meer zo vrij als vijftig jaar geleden. Het is nog steeds een opgave om te zijn wie je bent. Dat vind ik verdrietig. Eindelijk kan ik iets teruggeven aan de mensen die mij gedurende de zestig jaar, die mijn loopbaan inmiddels omspant, hebben gesteund. Zo kan ik als Pride ambassadeur één op één steun geven aan mensen en hun verhalen aanhoren en zal ik een nieuw toneelstuk ‘Dood aan zee’ opvoeren ter ere van mijn partner Leen Jongewaard die 25 jaar geleden is overleden.” Hier zijn verhaal en de video.
BeyonG Veldkamp (zij/haar)
“Ik wil iedereen meegeven dat vrijheid, veiligheid en jezelf kunnen zijn, de belangrijkste zaken in het leven zijn. Daar draait het om. Als transvrouw met een kleur hoop ik een inspiratiebron te zijn. Hoewel je vier keer zo hard moet werken als transgender, is het de inspanning waard.’ Mijn motto? ‘Niets is zwart-wit’. En over mijn trans zijn: dat houdt nooit op. Mijn verhaal wil ik delen met iedereen. Hier ben ik dan: dit is wat ik ben. Een transvrouw die zich nergens voor schaamt.” Hier haar verhaal en de video.
Envy Peru (zij/haar)
“Het thema is mij uit het hart gegrepen. ‘My Gender, My Pride betekent voor mij dat wie je bent en wat je ook doet, omarm het en wees er trots op. Het is een vrijheid om jezelf te zijn en jezelf niet in een hokje te laten plaatsen. Als dragqueen wil ik bruggen slaan tussen de LHBT-gemeenschap en de rest van de wereld. Ik kan mijn eigen platform daar goed voor inzetten. Deze community heeft mij zo ontzettend gesteund door de jaren. Ik wil graag iets betekenen en terug doen voor hen die zo veel gegeven hebben.” Hier haar verhaal en de video.
Jason Bhugwandass (hij/hem)
“Als transman en als zorg-ervaringsdeskundige vind ik dat er veel meer aandacht voor specifieke behoeften van LHBT-ers met mentale problemen moet zijn. Wat eerst een grote last en een worsteling met mezelf en mijn omgeving was, heeft mij later juist geholpen. Het heeft me zelfverzekerder, authentieker en weerbaarder gemaakt. Dat hoop ik als ambassadeur aan iedereen in dezelfde positie mee te kunnen geven.” Hier zijn verhaal en de video.
Linda de Munck (zij/haar)
“Ik doe veel dingen die niet als vrouwelijk worden gezien. Zo ben ik brutaal, stoer, draag geen beha en make-up. Schoonheidsdingen zijn aan mij niet besteed. Ik wil juist een diverser beeld van vrouwelijkheid laten zien. Wees niet bang voor de mening van anderen. Kom voor jezelf op. Die zelfverzekerdheid heb ik ook moeten leren. Hoe je het ook wendt of keert, Pride is nog steeds hard nodig.” Hier haar verhaal en de video.
Paul Morris (hij/hem)
“Ik hoop mensen binnen en buiten de community te inspireren om alle kanten van hun persoonlijkheid te omarmen. Het accepteren en leren houden van je lichte en donkere kanten is iets wat we als mens vaak lastig vinden, maar wat ongelofelijk belangrijk is. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Ratio en emotie, enthousiasme en verdriet, vrouwelijke en mannelijke energie – we mogen weten dat alles samen kan bestaan.” Hier zijn verhaal en de video.
Ronald Benita (hij/hem) is Youth Pride Ambassador 2022
“Als ambassadeur wil ik mij ook graag inzetten voor queer mensen van kleur. Vroeger was ik namelijk op zoek naar mijzelf. Ik kon dat nergens vinden. Daarom wil ik nu graag een voorbeeld voor de jongere ik en anderen zijn. Ik wil meer black queer representatie zien op social media, in kranten en magazines en natuurlijk op de jaarlijkse Pride.” Hier zijn verhaal en de video.
Suzanne van de Laar (zij/haar)
“De leer- en fetish vrouwen zijn gelukkig stapje voor stapje steeds zichtbaarder in onze samenleving. Helaas is het nog wel zo dat de omgeving vaak een mening klaar heeft bij het zien van een leervrouw. Daarom hoop ik door als leervrouw naar voren te stappen dat het voor iedereen zichtbaar zal worden hoeveel zachtheid en puurheid achter dat stoere leer zit.” Hier haar verhaal en de video.
Thorn de Vries (hen/hun en die/diens)
“Ik wil het gesprek over commercialisering en diversiteit binnen de Pride aanzwengelen.’ Thorn hamert op de inclusie van alle lhbtiqia+ personen omdat hen als geen ander weet hoe belangrijk Pride is. Elk jaar tijdens de Pride moet ik even huilen. Ik kan op dat moment gewoon eindelijk ademhalen. In plaats van alleen maar bekeken worden zie ik anderen en zij zien mij. Geen tolerantie, maar gelijkwaardigheid.” Hier diens verhaal en de video.
Over Pride Amsterdam
Onder het motto ‘Be who you are, love who you want’ wil Pride Amsterdam blijvend aandacht vragen voor de acceptatie en gelijkheid van lhbtq's overal ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van lhbtq's.
Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport.
Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam. Pride Amsterdam wordt dit jaar van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar: ‘My Gender, My Pride’, kijk voor meer informatie over het thema op de website van Pride Amsterdam.