Let’s talk about sex
“Door al die bijwerkingen had ik überhaupt geen zin meer in seks”
Michael (59) had last van veel bijwerkingen van PrEP
Michael (59) wil wel PrEP gebruiken, maar blijkt niet tegen de bijwerkingen te kunnen. “Nu ís er eindelijk een goed preventiemiddel op de markt, blijk ik er niet tegen te kunnen. Dat is best wel ruk.”
Ik heb ongeveer twee jaar geleden voor het eerst PrEP aangevraagd bij de GGD. Als ik in het verleden een vaste relatie had, en we na verloop van tijd besloten om seks te hebben zonder condoom, was dat voor mij een verschil van dag en nacht. Misschien is dat met de leeftijd gekomen, want toen ik jonger was merkte ik dat verschil veel minder. Of misschien zit het wel tussen m’n oren, ik weet het niet.
Toen ik over PrEP hoorde dacht ik: dit zou het ei van Columbus kunnen zijn. Destijds kostte PrEP nog € 100 per dertig pillen voor een generieke variant. Ik heb uiteindelijk het hele rijtje aan bijwerkingen zo’n beetje wel gehad: veel gasvorming, oprispingen, mijn ontlasting was anders. Daar kwamen later ook nog redelijk heftige gewrichtspijn, hoofdpijn, slapeloosheid, heftige dromen, kortademigheid en zelfs hartklachten bij.
“als je bottom bent, maar non-stop diarree hebt, gaat dat natuurlijk niet goed samen”
Toen ben ik gestopt en terug naar de GGD gegaan. De medewerkers van de GGD waren verbaasd over het type bijwerkingen dat ik kreeg. Op hun verzoek heb ik ze ook bij het Bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Door al die bijwerkingen had ik überhaupt geen zin meer in seks, dus in die zin werkte het prima om me te beschermen, haha. Als je bottom bent, maar non-stop diarree hebt, gaat dat natuurlijk niet goed samen.
Het heeft ongeveer drie maanden geduurd voordat alle bijwerkingen helemaal weg waren. Daarom aarzelde ik ook om een tweede keer PrEP te proberen, dit keer van een ander generiek merk. Maar toen ik iemand leuks ontmoette wilde ik het toch weer proberen. De bijwerkingen kwamen terug, dit keer eerder dan de vorige keer. Op een chatsite sprak ik iemand die ook PrEP gebruikte, en hij gebruikte wéér een ander generiek middel. Ik vroeg hem of hij last had van bijwerkingen, maar hij vertelde dat het wel meeviel. Ook dat middel heb ik geprobeerd, maar het was toch weer raak.
“De vriendjes die ik had toen ik een jaar of 18 was, zijn er allemaal niet meer”
Ik weet niet of ik zo ziek word van de werkzame stoffen, of juist van de hulpstoffen. Ik hoop natuurlijk het laatste. Hierdoor ben ik me wel extra zorgen gaan maken over hiv. Als ik ooit toch hiv zou krijgen, ben ik dan wel in staat om hivmedicatie te gebruiken, of krijg ik daar dan óók zulke heftige bijwerkingen van?
De vriendjes die ik had toen ik een jaar of 18 was, zijn er allemaal niet meer. In die tijd waren er überhaupt geen medicijnen voor hiv. Gelukkig had ik van mijn 21ste tot mijn 36ste een monogame relatie, anders was ik er nu misschien niet meer geweest. Nu ís er eindelijk een goed preventiemiddel op de markt, blijk ik er niet tegen te kunnen. Dat is best wel ruk.
Ik overweeg nu nog om de niet-generieke variant van PrEP eens te proberen. Die kost wel zo’n € 800 voor dertig pillen, maar als ik die wél kan gebruiken zonder ernstige bijwerkingen, zou dat echt een uitkomst zijn.
In de serie Let’s Talk About Sex vragen we jongens en mannen hoe zij zorgen dat ze krijgen wat ze willen in de slaapkamer (of de badkamer, op de bank, de keukentafel, noem maar op).
Illustratie: Hanna Whittle