advertorial

“Door te lezen over inclusie, leren we de volgende generatie ruimte te maken en open te staan voor elkaar”

Lezen, leren en laten leven

Om pesten en uitsluiting tegen te gaan, stelt COC Nederland dit najaar met steun van NIVEA onder meer lespakketten met inclusieve lees- en prentenboeken beschikbaar aan Nederlandse basisscholen.

Onderzoek van Movisie uit 2019 toonde aan dat wanneer kinderen situaties zien of lezen waarin acceptatie de norm is, zij deze sociale normen eerder overnemen. Daarom verdiepen NIVEA en COC Nederland dit jaar hun samenwerking, waarbij ze inzetten op de verspreiding van inclusieve kinderboeken, om zo van iedere school een veilige plek voor iedereen te maken.

kleurrijke belevingswereld

NIVEA en COC Nederland werken samen om de bewustwording rondom diversiteit en inclusie te vergroten en acceptatie te bevorderen. “Het onderzoek van Movisie bewijst dat het vergroten van inleving en empathie, maar ook blootstelling aan situaties waarin culturele-, etnische-, gender- en seksuele diversiteit de norm is, zorgt voor meer acceptatie en daarmee minder discriminatie”, stelt Freek Janssens, projectleider Jongeren & Onderwijs bij COC Nederland. “Daarom is het zo belangrijk om een divers aanbod aan kinderboeken te hebben op school, waar sociale normen centraal staan. Zo helpen we om de belevingswereld van kinderen breder in te kleuren en de weg vrij te maken voor acceptatie en respect.”

inclusieve lespakketten

Als onderdeel van het door lopende programma dat gaat over veilig en vrij jezelf kunnen zijn op school, stelt COC Nederland dit najaar pakketten met onder andere inclusieve lees- en prentenboeken beschikbaar aan basisscholen. Vorig jaar deden 1850 basisscholen mee aan dit initiatief, dit jaar is het doel om 2250 scholen te bereiken – ongeveer een derde van alle basisscholen in Nederland.

Na eerdere succesvolle samenwerking sloot Beiersdorf, het moederbedrijf van NIVEA, vorig jaar een vijfjarig partnerschap met COC Nederland om bewustwording rondom diversiteit en inclusie te vergroten. De samenwerking met NIVEA zorgt er mede voor dat COC Nederland deze pakketten kosteloos aan scholen kan aanbieden. Karin de Koning, country manager Benelux bij Beiersdorf: “Het belangrijke werk van COC Nederland sluit haarfijn aan bij de missie van NIVEA: Be Proud In Your Skin. Wanneer je leest, leer je meer van de wereld om je heen. Door te lezen over inclusie, leren we de volgende generatie ruimte te maken en open te staan voor elkaar. Zo creëren we met elkaar een inclusievere samenleving.”.

queer kinderboekentips

De samenwerking tussen COC Nederland en NIVEA gaat verder dan het vergroten van bewustwording op scholen. Op het online platform queerkinderboeken.nl kan men ook thuis terecht voor suggesties en tips over inclusieve boeken voor kinderen van 4 tot 12. “Het platform is vorig jaar vernieuwd vanuit de overtuiging dat het altijd waardevol en belangrijk is om de wereld door de ogen van een ander te bekijken. Gelukkig weten meer en meer docenten, maar ook ouders en verzorgers, queerkinderboeken.nl te vinden”, aldus Janssens.

Proud in your skin
Het iconische blauwe blik van NIVEA is deze zomer verkrijgbaar in een exclusieve regenbooguitvoering. NIVEA Creme Pride edition is vanaf 22 juli in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar bij Kruidvat en Trekpleister.

Powered by Labrador CMS