Dragcollectief House of Hopelezz genomineerd voor Amsterdamprijs 2024: “Ons werk is nooit klaar, discriminatie verdwijnt niet”

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

Dragmother Jennifer Hopelezz biedt met haar House of Hopelezz een veilige plek aan queer personen en staat voor activisme, educatie en kunst. Bij het dragcollectief zijn meer dan vijftig personen betrokken en is nu genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2024. “The house of Hopelezz laat zien hoe activisme en kunst hand in hand kunnen gaan.”

House of Hopelezz is een dragcollectief met Jennifer als dragmother die meer dan vijftig queers onder haar vleugels heeft. Achter Jennifer Hopelezz gaat de Australiër van Griekse afkomst Richard Keldoulis (61) schuil. Zijn rechterhand is kunstdocent en artistiek leider Taka Taka (Panagiotis Panagiotakopoulos, 40).

carmen 

Het huis biedt inmiddels niet alleen een thuis voor dragqueens, maar ook aan dragkings met The House of Løstbois. Dit jaar kwam het collectief met klassieke muziek, drag en theater in de voorstelling Carmen – The Hopelezz Edition in het Muziekgebouw in Amsterdam.

The House of Hopelezz is nu genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2024. Het juryrapport schrijft hierover: “De jury ziet hoe het Amsterdams draghouse House of Hopelezz ‘zich al 20 jaar moeiteloos beweegt tussen de nacht en performance. House of Hopelezz laat zien hoe activisme en kunst hand in hand kunnen gaan. Verankerd in hun liefdevolle, warme en verbindende aard verleggen ze de grenzen van kunst en performance. Zo maakten ze in het afgelopen jaar 'Carmen' in het Muziekgebouw, waar ze drag, klassieke muziek en theater samenbrengen. Ze wisten als geen ander een vernieuwende dimensie toe te voegen aan deze klassieker en die verschillende werelden.”

5 meilunch 

Hier noemen we ook nog even de 5 meilunch, voor taxichauffeurs en dragartiesten. Daarmee zet House of Hopelezz drag in om sexpositivity uit te dragen en lhbt-discriminatie te bestrijden.

Aan Het Parool vertelt Jennifer Hopelezz: “Mijn Nederlandse dragmoeder was Fabiola, die altijd de kranten wist te halen. Van haar heb ik geleerd dat je drag als megafoon kunt gebruiken. Als ik iets zeg als Richard in een spijkerbroek, luistert niemand. Als Jennifer Hopelezz heb ik een veel groter bereik.”

creativiteit ondersteunen 

Met de prijs kunnen ze 35.000 euro winnen. Met dat geld willen ze de creativiteit van hun leden ondersteunen. Taka, in Het Parool: “Zij hebben vaak geen kunstonderwijs gehad en komen niet voor subsidies in aanmerking, maar hun dragprojecten hebben grote sociale impact. En we willen, een heel kostbaar proces, onze dragtivistische geschiedenis archiveren, zodat alles bewaard blijft voor latere generaties en onze kennis wordt doorgegeven.”

Met een deel van het geld worden de kosten betaald van blessures die de dragqueens oplopen, bijvoorbeeld tijdens het dragen van hoge hakken.

andere genomineerden  

Hier lees je het complete interview met Taka en Jennifer Hopelezz. En op de website van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2024 vind je het complete overzicht met alle zes genomineerden.

Powered by Labrador CMS