Duitsland neemt transgenderwet aan

Duitsland neemt transgenderwet aan: verklaring deskundigen niet meer nodig

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Op vrijdag 12 april nam de Bundestag, het Duitse parlement, de Zelfbeschikkingswet aan. Vanaf 1 november wordt het voor Duitsers mogelijk om op basis van een eigen verklaring hun geslachtsregistratie en voornaam aan te passen bij het gemeentehuis. Een belangrijke stap, en een stevige aanmoediging voor Nederland om hetzelfde te doen, aldus Transgender Netwerk.

Hiermee is Duitsland het twaalfde Europese land met een transgenderwet gebaseerd op zelfbeschikking. 

De Zelfbeschikkingswet vervangt de oude ‘Transseksuelenwet’, waarbij mensen deskundigenverklaringen nodig hadden van twee verschillende experts die gespecialiseerd zijn in ‘genderproblematiek’, en vervolgens goedkeuring van de rechter. Deze onnodige en vernederende eisen zijn nu uit de wet gehaald.

verklaring deskundigen vervalt voor iedereen

Hiermee wordt het voor iedereen van 14 jaar en ouder mogelijk om zelf hun geslachtsregistratie aan te passen. Jongeren tussen de 14 en 18 jaar hebben hier nog toestemming van hun ouders voor nodig. Voor kinderen onder de 14 kunnen ouders namens hun kind de wijziging aanvragen. De deskundigenverklaring vervalt daarmee voor iedereen.

De Duitse transorganisatie Bundesverband Trans is blij met de wet, maar maakt zich zorgen over de blijvende effecten van het maatschappelijk debat over de nieuwe wet. Ook in Duitsland werden trans vrouwen door middel van misinformatie neergezet als een gevaar. Uit landen die een soortgelijke wet op basis van zelfbeschikking hebben blijkt hiervoor geen enkel bewijs te zijn.

alleen gevolgen voor trans mensen zelf

“Alle buurlanden van Nederland hebben nu een wet gebaseerd op zelfbeschikking”, zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “In plaats van de wet in Nederland in te trekken, is het cruciaal voor de trans gemeenschap om juist door te gaan met de behandeling van de wet, en onnodige barrières weg te halen zodat trans mensen minder vaak in onveilige situaties worden gebracht. Er wordt continu van alles bijgehaald, maar de wet heeft echt alleen gevolgen voor trans mensen zelf.”

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie van NSC en SGP om de Transgenderwet in te trekken. Hoewel de minister deze motie al heeft ontraden, gaat de stemming door. Transgender Netwerk roept Kamerleden op om de motie niet aan te nemen.

Coverbeeld: UnSplash (beeld op de foto is niet in Duitsland gefotografeerd)

Powered by Labrador CMS