Eindelijk: officieel verbod op transgenderdiscriminatie

“Iedereen in Nederland moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn”

Leestijd: < 1 min

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het erover eens dat discriminatie van transgender en intersekse personen een stevige aanpak verdient. Gelijke behandeling komt nu expliciet in de wet.

VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Forum voor Democratie stemden dinsdag vóór het discriminatieverbod. Alleen PVV en SGP stemden tegen.

“Wat een mooie dag!”, reageert D66-kamerlid Vera Bergkamp. “We hebben in de Tweede Kamer afgesproken om de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) aan te passen en dat is winst. Iedereen in Nederland moet zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Er mag geen twijfel over bestaan dat mensen die niet in een standaard vrouw- of manplaatje passen, beschermd zijn tegen discriminatie.”

Betere bescherming
Bergkamp diende samen met Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) een initiatiefwet in om de Awgb aan te passen. Volgens Transgender Netwerk Nederland is de aanpassing van de Awgb een ‘belangrijke eerste stap’ die de regering kan nemen om de grote groep transpersonen beter te beschermen tegen discriminatie. “Wij hopen dat het wetsvoorstel ook in de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen, zodat de overheid duidelijk maakt dat in Nederland iedereen zichzelf kan zijn zonder negatieve gevolgen.”

De aangepaste wet
Wat er precies in de wet staat? Dat onder discriminatie van geslacht ook discriminatie op grond van geslachtskenmerken (vrouwelijke en/of mannelijke lichaamskenmerken), genderidentiteit en genderexpressie vallen.

PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul maakt duidelijk waarom de wet aangepast moest worden. “Het is helaas geen overbodige luxe. Nog steeds worden transgender personen en intersekse personen gediscirmineerd. Transpersonen worden nog te vaak achtergesteld op de arbeidsmarkt. Dat is onacceptabel. Deze wetswijziging versterkt hun rechtspositie en daar ben ik trots op.”

Overwinning
COC Nederland noemt het een grote overwinning. “Dit is geweldig nieuws voor transgender- en intersekse personen in Nederland”, stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. “De voor hen zo belangrijke explicitiete wettelijke bescherming is nu binnen handbereik. Er is straks geen misverstand meer mogelijk: werkgevers, scholen, zorgverleners en anderen mogen transgender- en interesekse personen niet discrimineren.”

Coverbeeld: Vera Bergkamp door Levien Willemse (Creative Commons)

Powered by Labrador CMS