Elias van Mourik krijgt prijs voor langste regenboog-fietspad ter wereld

Leestijd: < 1 min

Tijdens het Midzomergrachtfestival heeft Elias van Mourik de Annie Brouwer-Korf Prijs 2021 gekregen voor zijn initiatief om het langste regenboogfietspad ter wereld aan te leggen in Utrecht.

De Annie Brouwer-Korf Prijs gaat sinds 2017 ieder jaar naar iemand die zich heeft ingezet voor de acceptatie en zichtbaarheid van de lhbtq-gemeenschap. In een liveshow in TivoliVredenburg ontving Elias van Mourik de Annie Brouwer-Korf Prijs 2021 van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma tijdens het Midzomergracht festival.

Utrechts regenboogfietspad wordt wereldnieuws 

Met zijn initiatief voor een regenboogfietspad op het Utrecht Science Park heeft de 22-jarige Elias van Mourik diversiteit op de Utrechtse campus op de kaart gezet. Het fietspad, met zijn 570 meter, is het langste regenboogfietspad ter wereld.

Hij vond medestanders voor zijn initiatief bij het gemeenteraadslid voor GroenLinks, Melody Djeldjou Fard, en 3 aanwezige instanties op de campus, University of Applied Sciences Utrecht, Utrecht University en het UMC Utrecht, die voor het benodigde budget zorgden. “Ik hoop dat dit initiatief bijdraagt aan een gevoel van acceptatie en dat het anderen inspireert om ook actief bij te dragen aan diversiteit en inclusiviteit.”

Interview

In mei dit jaar spraken we met Van Mourik, die toen nog middenin de voorbereidingen zat van het regenboogfietspad. We vroegen hem naar de gedachte achter het langste fietspad ter wereld. Hij antwoordde als volgt:

 “De gedachte achter het langste regenboogfietspad ter wereld is deels politiek en deels ambitieus. Ik ben iemand die geen half werk levert. Go big or go home. Het is een uitgestrekt fietspad en ik dacht, waarom zou ik 1 meter doen als ik ook 570 keer zo groot kan denken. Nee heb je en ja kan je krijgen. 

Het regenboogsymbool ligt daarnaast gevoelig in bepaalde landen of plekken. Veel landen streven naar 'het meeste geld', 'het grootste dit' en 'het meeste zus of zo'. Om deze wereldprestatie in het mooie Nederland neer te leggen, hoop ik competitie te stimuleren, zodat er meer kans is op het kopiëren van dit initiatief.” Het complete interview lees je hier.

Seksuele- en genderdiversiteit

Van Mourik krijgt een bedrag van € 5.000,- tot zijn beschikking. Hij zei hierover: “Ik voel me enorm vereerd met deze prijs en wil het prijzengeld besteden aan een project om meer aandacht te krijgen voor seksuele- en genderdiversiteit in Lombok. Het geld is een welkome steun in de rug voor organisaties die daar werkzaam zijn, maar niet beschikken over voldoende financiële middelen.”

Over de Annie Brouwer Korf-prijs 

Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.

Powered by Labrador CMS