Er komt een Pride Museum in Brussel – gewijd aan queer verzet, veerkracht en expressie
Brussel wordt de thuisbasis van het eerste Pride Museum van België. Het is een ambitieus cultureel initiatief dat gewijd is aan queer verzet, veerkracht en expressie. De mensen achter het museum zijn nog op zoek naar een geschikte locatie, maar weten wel al dat het een ruimte wordt waar kunst en activisme samenkomen.
In een statement van het toekomstige Pride Museum staat dat ze de ‘tot zwijgen gebrachte stemmen willen versterken, de gewiste geschiedenissen heroveren en maatschappelijke normen uitdagen door een uitgesproken queer lens’.
brussel is de hoofdstad van europa
De mensen achter het museum zijn oprichter Giorgi Tabagari, curator Tutasay en Jean Samuel N’Sengi, die verantwoordelijk is voor ‘audience engagement’. Het doel: in of nabij het centrum van Brussel een Pride Museum van 1.000 tot 5.000 vierkante meter op poten zetten voor kunst uit de mondiale queergemeenschap.
Bij het Pride Museum is een groep mensen betrokken die bestaat uit twaalf nationaliteiten. Voor hen is het belangrijk dat het museum in Brussel komt, en niet in Amsterdam of Kopenhagen. Tabagari zegt hierover: “Dit is toch de hoofdstad van Europa. Bovendien is hier al enige traditie: Brussel-stad is al decennia queer-vriendelijk. We vinden hier ook de diversiteit die we in andere steden niet vinden.”
queer icons
In de eerste fase richten de initiatiefnemers zich op tijdelijke tentoonstellingen van kunstenaars, of ‘queer icons’ zoals curator Tutasay ze noemt. Het wordt een interdisciplinair museum, van schilderijen en installaties tot films, performances en drag shows. Als de grootte van de uiteindelijke locatie het toelaat, kan er ook een permanente collectie komen.
“Queer art is vaak politiek, en dat geldt ook voor het Pride Museum”, aldus Tutasay. “In een tijd waarin anti-genderbewegingen toenemen, streeft het museum ernaar een gedurfde, collectieve reactie te zijn op deze wereldwijde bedreigingen.”De programmering, variërend van tentoonstellingen tot performances, belooft tot nadenken stemmende gesprekken te ontketenen en nieuwe perspectieven te inspireren.
kleurrijk entertainment
De Vlaamse nieuwssite Bruzz.be vraagt zich af: wordt het dan geen bloedernstig museum zonder fun? “Niet noodzakelijk. Dragshows zijn kleurrijk entertainment, maar hebben vaak een politieke boodschap. Ook humor kan politiek geïnspireerd zijn, zoals een feest een vorm van protest kan zijn”, zegt Tutasay.
“We zijn het misschien vergeten, maar ook de eerste Pride-mars was een protestbetoging”, zegt N'Sengi tot slot. Wordt vervolgd!
Coverbeeld: UnSplash