Stichting Soa Aids Nederland:
"Er moet een nieuwe Vrij Veilig-campagne komen"
43 procent van de homomannen gebruikt condoom bij wisselende partners
Onder homomannen is het condoomgebruik bij losse partners 43 procent. De meeste soa’s worden ook aangetroffen bij homomannen, maar die laten zich dan ook vaker testen dan bijvoorbeeld heteromannen. Soa Aids Nederland wil nu dat er een nieuwe Vrij Veilig-campagne komt.
Vandaag publiceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over soa’s in Nederland. De meeste soa’s worden gevonden bij homomannen, maar die laten zich ook vaker testen. Mannen die seks hebben met wisselende mannelijke partners, krijgen het advies zich minstens elk half jaar te laten testen.
Bij die mannen is er geen sterke toename geconstateerd in het aantal soa’s, in vergelijking met voorgaande jaren. In 21 procent van de diagnoses wordt een soa vastgesteld. Bij heteromannen steeg het aantal gevonden soa’s van 13,9 procent in 2013 naar 19,6 procent in 2017.
Gonorroe
Gonorroe is de sterkste stijger onder de gevonden soa’s bij de GGD. Het aantal gonorroe-diagnoses is het afgelopen jaar toegenomen met 11 procent. Ze werden vooral gevonden bij homomannen, maar de stijgende trend in deze groep zet niet door in 2017.
Chlamydia
Chlamydia neemt licht toe met 3 procent meer diagnoses bij de GGD, de stijgende trend is te vinden bij de heteroseksuele mannen. Het aantal diagnoses van LGV (een agressieve variant van chlamydia) neemt toe met 12 procent, deze worden vooral gevonden bij homomannen.
Hiv-diagnoses
In 2017 zijn 286 nieuwe hiv-diagnoses gesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid, een aantal dat vrijwel gelijk was in 2016.
Wat betreft het condoomgebruik rapporteerde 27 procent van de heteroseksuele mannen en vrouwen een condoom te gebruiken bij het meest recente sekscontact met een losse partner. Onder homoseksuele mannen is het condoomgebruik bij losse partners hoger, namelijk 43 procent.
Campagne
Sinds 2011 zijn er geen actieve Vrij Veilig-campagnes meer gemaakt. Directeur Louise van Deth van Soa Aids Nederland pleit voor een nieuwe Vrij Veilig-campagne, juist vanwege die lage cijfers als het gaat om condoomgebruik.
Onder het motto ‘Meer soa’s vinden is minder overdracht’ schrijft Van Deth: 'Het betekent dat we moeten blijven investeren in voorlichting. Maar er is ook een hoopvolle keerzijde. Het op tijd vinden en behandelen van soa’s is essentieel om de verdere overdracht van die soa’s te verhinderen. Sterker nog: om het aantal soa’s op termijn drastisch te verlagen, moeten we eerst fors meer infecties vroegtijdig vinden en behandelen. We zijn er nog niet, maar juist de Centra Seksuele Gezondheid werken er hard aan.'