
Er zijn beelden opgedoken van een Gay Pride uit 1978, bekijk ze hier
Het is juni 1978. Washington D.C. staat in het teken van Gay Pride Day. Een filmmaker genaamd Gary Davis nam zijn 16mm-camera mee en legde vast hoe het eraan toe ging in de beginjaren van de levendige en kleurrijke lhbtq-gemeenschap.
Gary Davis ging in juni 1978 gewapend met een Bolex H16-camera en een cassetterecorder op pad om de viering van de Gay Pride Day in Washington D.C. vast te leggen.
Beginjaren van de gemeenschap
Het resultaat was een unieke documentaire waarin de geest van de lhbtq-gemeenschap werd vastgelegd in een tijd waarin zichtbaarheid nog een zeldzaamheid was.
De beelden zijn opgenomen op 16mm en zijn onlangs online gezet. Ze vangen de levendige en kleurrijke sfeer van Pride en bieden een kijkje in de beginjaren van de lhbtq-beweging, toen de gemeenschap nog volop vocht voor basisrechten en zichtbaarheid.
Homorechten geschrapt
De video begint met een man die spreekt over de GAA (Gay Activist Alliance) in Washington en de plannen om mensen bewust te maken over homokwesties en ‘wat homo’s allemaal zijn’.
Dit was een reactie op verschillende initiatieven en referenda, die destijds in het hele land werden gehouden. Hierdoor werden in vier steden homorechten geschrapt. De man spreekt over een posterproject waar de groep aan werkt, met het plan om die op meer dan 250 metrotoestellen te plakken om queer zichtbaarheid te promoten.
Bloemen en schmink
In de video is de veerkracht van de gemeenschap te zien, met beelden van mensen versierd met bloemen en schmink op hun gezicht. Er zijn toespraken voor de menigte en dragqueens dansen op straat.
De documentaire wordt begeleid door muziek van Casse Culver, met het nummer ‘What We Gonna Do (About Anita)’, dat gaat over de anti-homo-activist Anita Bryant. Een fragment uit de tekst: “All the gay people down by the sea / Loving each other with plans to be free / Anita Bryant says ‘I want you all to disappear’ / ‘Go back in the closet to live in fear’ / Oh, what are we going to do?”.
Toekomstige generaties
Hoewel de filmmaker beschikte over beperkte apparatuur, is hij erin geslaagd om dit moment in de geschiedenis vast te leggen en te bewaren voor toekomstige generaties.