Forse stijging hiv-diagnoses onder jonge mannen die seks hebben met mannen
Aandeel onder jonge mannen tussen 15 en 30 jaar fors gestegen
Het aantal hiv-diagnoses daalt niet langer, maar neemt juist toe. Bij de nieuwe diagnoses is het aandeel onder jonge mannen tussen 15 en 30 jaar gestegen. In 2002 vormde die groep zo’n 15% van het totaal aantal hiv-diagnoses. Nu is dat bijna 30%.
Van 2008 tot 2020 daalde het aantal nieuwe hiv-diagnoses elk jaar, maar de laatste jaren is dat niet meer het geval. In 2020 waren er 434 nieuwe diagnoses. Vorig jaar waren dat er 424, maar dat kan door een achterstand in de administratie nog oplopen richting de 500.
jonge mannen
Het valt op dat bij die nieuwe diagnoses het aandeel jonge mannen (van 15 tot 30 jaar) die seks hebben met mannen is gestegen. In 2002 vormde die groep nog zo’n 15% van het totaal aantal hiv-diagnoses, nu is dat bijna 30%.
Volgens woordvoerder Hilde Brontsema van Aidsfonds-Soa Aids Nederland zijn daar twee redenen voor. Aan Het Parool vertelt ze: “Ten eerste daalt het condooomgebruik. Eerder dit jaar bleek dat nog maar de helft van de jongeren een condoom gebruikt. Sinds 2012 is de overheid gestopt met het promoten van condoomgebruik en dat zien wij terug in de cijfers over soa’s.”
PrEP onbekend
De tweede reden is dat er nog steeds te weinig bekendheid is over PrEP, het medicijn om hiv-besmetting te voorkomen. “Wij vragen aan mensen die gediagnostiseerd zijn met hiv altijd of ze PrEP gebruiken, en krijgen dan vaak te horen dat ze het medicijn niet kennen, of het wel gebruikt hebben, maar ermee zijn gestopt.”
Brontsema pleit voor een nieuwe landelijke campagne om condoomgebruik te promoten en dat het gebruik van PrEP toegankelijker en beter begeleid wordt. Daarbij pleit ze om PrEP gratis te verstrekken aan kwetsbare groepen die het niet kunnen betalen. “Een pil kost ongeveer een euro, dus als je het medicijn elke dag gebruikt, ben je 30 euro per maand kwijt. Voor sommige mensen is dit een reden om geen PrEP te gebruiken.”
kabinet wil juist bezuinigen
Van de overheid hoeven we echter weinig te verwachten op dit vlak. Het kabinet wil juist bezuinigen op seksgerelateerde gezondheidszorg, wat ertoe kan leiden dat het aantal besmettingen alleen maar toeneemt.