Forse stijging van discriminatie tegen transgender personen

Nooit eerder zoveel incidenten gemeld

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Uitgescholden worden voor vieze travestiet, posters die je genderidentiteit belachelijk maken, een buurman die altijd braakgeluiden maakt: het is slechts een greep uit het leed dat transgender personen wordt aangedaan. Nooit eerder zijn er zo veel meldingen van discriminatie geweest.

In 2022 was er een forse stijging van het aantal gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen bij antidiscriminatievoorzieningen en Transgender Netwerk. Nooit eerder zijn er zo veel meldingen geweest.

Beledigd, uitgescholden of aangevallen

Uitgescholden worden voor vieze travestiet, op straat gefilmd worden terwijl er beledigende opmerkingen over je uiterlijk worden gemaakt, posters die je genderidentiteit belachelijk maken, een buurman die altijd braakgeluiden maakt als je langskomt of aangevallen worden door een groep mannen. Het zijn een paar van de incidenten die transgender mensen het afgelopen jaar meldden bij antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) en Transgender Netwerk.

In 2022 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij zowel antidiscriminatievoorzieningen als bij Transgender Netwerk zelf. Waren er in 2021 nog 78 meldingen bij adv’s van discriminatie tegen transgender personen, in 2022 is dat aantal gestegen naar 149. Bij Transgender Netwerk is het aantal meldingen meer dan verdubbeld: van 21 naar 46.  

Een kwart van de meldingen bij adv’s over geslacht betrof discriminatie tegen transgender personen. Van de 61 door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten op grond van geslacht waren er 49 gericht tegen transgender personen.

Geschrokken van de cijfers

De politie registreert niet systematisch op genderidentiteit waardoor cijfers van voorgaande jaren ontbreken. Volgens hun interne analyse is er sprake van een lichte toename van het aantal fysieke geweldsincidenten het afgelopen jaar (10 incidenten in 2022).

“Wij zijn ontzettend geschrokken van de cijfers,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Het klimaat is duidelijk verslechterd het afgelopen jaar. We krijgen wekelijks berichten en telefoontjes dat mensen aanlopen tegen discriminatie, pesten en geweld. Deze cijfers bevestigen dat beeld, helaas.”

Online haat niet strafbaar

Ook op sociale media, in de traditionele media en in opmerkingen onder nieuwsberichten, zien we veel schadelijke en haatdragende opmerkingen over transgender mensen. Die online discriminatie kan nog moeilijk aangepakt worden.

Want hoewel het sinds 2019 verboden is om transgender mensen te discrimineren op grond van hun genderidentiteit en genderexpressie, is groepsbelediging (137 sr) van transgender personen nog altijd niet strafbaar. Hierdoor kunnen online discriminatie, maar ook andere uitingen waarin groepsbelediging tegen trans personen voorkomen, nog niet goed aangepakt kan worden, en doen mensen hier ook minder melding van.

Wetsvoorstel

“Er ligt al jaren een wetsvoorstel,” zegt Remke Verdegem, “maar dat wetsvoorstel is nog steeds niet behandeld door de Tweede Kamer. Wij roepen de ministers Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken dan ook op om haast te maken met die wet.”

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS