Friese vlag

Friesland niet langer regenboogprovincie: “Heel diep teleurgesteld”

Leestijd: 1 min

In 2020 werd Friesland als allerlaatste een ‘regenboogprovincie’, maar is daar nu alweer mee gestopt. Dit jaar besloot de provincie dat een actief regenboogbeleid niet nodig is. D66 Friesland is ‘heel diep teleurgesteld’, want als provincie heb je een belangrijke rol in het geven van gelijke kansen en mogelijkheden. 

Een regenboogprovincie zet zich actief in voor de veiligheid en acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Bijvoorbeeld door op Coming Out Dag de regenboogvlag te hijsen. Friesland koos in 2020 als allerlaatste provincie van Nederland voor een actief regenboogbeleid, maar is daar nu alweer mee gestopt.

geldkwestie

Die keuze heeft vooral te maken met geld. Nadat Friesland een regenboogprovincie werd, dienden D66, Fryske Nasjonale Partij (FNP), PvdA en SP een motie in om elk jaar 50.000 euro vrij te maken voor een regenboogbeleid. Dat geld wild de provincie nu weer terugstoppen in de algemene pot.

In het EO-radioprogramma Dit is de Dag uit regenboogambassadeur voor de provincie Drenthe Henk Nijmeijer zijn zorgen. “Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar dat beleid vormen. Ook in Friesland. En dat gaat nu niet door. Dat is gewoon jammer.”

veiliger gevoel

Nijmeijer legt uit dat het regenboogbeleid in Drenthe ervoor heeft gezorgd dat een gesprek op gang kwam. Daardoor voelen mensen zich veiliger in hun gemeente en provincie. Jeffrey Graansma van PVV Friesland vindt dat die veiligheid voor iedereen moet gelden, niet alleen voor bepaalde minderheden. “Een overheid moet een objectief eenheidsgevoel uitstralen. Naar alle mensen en individuen.”

Nijmeijer wijst erop dat provincies een voorbeeldfunctie hebben. “Het is heel belangrijk dat die dat ook echt willen uitstralen.”

heel diep teleurgesteld 

Danny van der Weijde van D66 Friesland zegt ‘heel diep teleurgesteld’ te zijn door de keuze van de provincie. Vooral omdat Friesland al twee keer eerder had uitgesproken wél een regenboogprovincie te willen zijn. Volgens Van der Weijde valt er nog veel werk te verzetten: “Het maakt uit op welke school je zit voor welke voorlichting jij krijgt over gender en geaardheid. Dat zou juist niet uit moeten maken. Het is zo belangrijk dat iedereen daarin dezelfde kansen en mogelijkheden krijgt. Daar heb je als gemeente samen met scholen en maatschappelijke organisaties een belangrijke rol. En als provincie zijnde, als laag die daarboven hangt, kun je daar ook een hele belangrijke rol in spelen.”

Powered by Labrador CMS