Onderzoek:
Gays, lesbiennes en transgenders voelen zich 3x zo vaak gediscrimineerd in zorg
Nieuwe campagne: 'Komt een mens bij de dokter
LHBTQ-personen ervaren drie keer zo vaak discriminatie en vooroordelen bij zorgverleners als mensen die hetero zijn. Om dit te veranderen, wordt op 15 april een publiekscampagne gelanceerd met de naam ‘Komt een mens bij de dokter’.
De Alliantie Gezondheidszorg op Maat is een initiatief van COC Nederland, Rutgers en WOMEN Inc. Ze hebben gezamenlijk een onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos. Dit onderzoek toont aan dat 24% van de mensen in Nederland niet altijd om de zorg of ondersteuning vraagt die zij nodig hebben. Dit doen ze uit schaamte, angst of gebrek aan vertrouwen in de zorgverlening.
Moeizame communicatie
Het onderzoek laat zien dat 1 op de 10 mensen niet het gevoel heeft over alle onderwerpen open en eerlijk met hun huisarts te kunnen praten. Vrouwen geven dit 2 keer zo vaak aan als mannen. Daarnaast geven LHBTQ-personen aan 3 keer zo vaak discriminatie en vooroordelen bij zorgverleners te ervaren als mensen die hetero en geen transgender zijn. Het onderzoek laat zien dat moeizame communicatie met zorgverleners en ontevredenheid over zorg kan leiden tot het mijden van zorg. Ook wordt vaker een verkeerde diagnose vastgesteld of een diagnose gemist, met een verergering van de klachten tot gevolg. 1 op de 5 vrouwen geeft aan het idee te hebben dat er een verkeerde diagnose is vastgesteld of gemist door de huisarts. Dat is 2 keer zo vaak als bij mannen.
Campagne ‘Komt een mens bij de dokter’
De Alliantie lanceert op 15 april een landelijke publliekscampagne met de naam ‘Komt een mens bij de dokter. De campagne is bedoeld om zowel zorgverlener als patiënt bewust te maken van het belang van kennis, openheid en (wederzijds) vertrouwen. Speciaal voor de campagne maakte de Alliantie samen met ervaringsdeskundigen een reeks podcasts voor een breed publiek, die de komende weken één voor één online worden gedeeld.
Meer kennis
“Iedere patiënt is anders, en dat geldt ook voor lesbiennes, homo’s, bi’s, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s)”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over het belang van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat. “Met meer kennis over LHBTI personen en minder vooroordelen en stereotiepe beelden kunnen zorgprofessionals de vertrouwensband met hun cliënt verder versterken en nog betere zorg bieden.”
Bron: COC Nederland