Georgië

Georgië neemt controversiële wet aan: geen huwelijk, geen adoptie en geen Pride voor lhbtiq+ personen

Boeken en films kunnen rekenen op censuur

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

In Georgië is anti-lhbtiq+-wetgeving aangenomen die sterk lijkt op de homopropagandawetten in andere Europese landen. Films en boeken kunnen rekenen op censuur, huwelijksgelijkheid komt er niet, net als adoptie door lhbtiq+-koppels. Ook Pride-evenementen kunnen verboden worden. Lhbtiq+-organisaties vrezen voor hun voortbestaan.

Verder zullen regenboogvlaggen uit het straatbeeld verdwijnen. Voor transgender personen betekent de nieuwe wetgeving dat het verbod op genderbevestigende operaties blijft gehandhaafd.

familiewaarden 

Volgens de indieners van de nieuwe anti-lhbtiq+-wetgeving is die gericht op ‘het beschermen van familiewaarden en minderjarigen’. Veel Georgiërs zien de wet als een stap in de richting van Rusland, terwijl een groot deel van de bevolking juist een Europese koers wil varen.

De president van het land streeft ook een pro-Europese koers na en heeft gezegd zijn veto uit te spreken tegen de nieuwe wetgeving. Dat haalt echter weinig uit, want de huidige regeringspartij Georgische Droom heeft een meerderheid waardoor het veto weer teniet kan worden gedaan.

lage acceptatie

In oktober vinden er verkiezingen plaats in Georgië. Oppositiepartijen denken dat de nieuwe wetgeving een poging is om stemmen te werven onder conservatieve Georgiërs. In het land is de acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap laag. Pride-evenementen worden belaagd door extreem conservatieve knokploegen. Ook pleit de Orthodoxe kerk in Georgië al een tijd voor een verbod op ‘lhbt-propaganda’.

Aan persbureau Reuters vertelt de organisatie van Tbilisi Pride dat zij verwacht te moeten stoppen. “Deze wet is het vreselijkste dat de lhbtiq+-gemeenschap in Georgië is overkomen”, aldus Tamara Jakeli, de directeur van Tbilisi Pride.

europese unie 

De Europese Unie heeft eerder haar zorgen geuit over lhbtiq+-rechten in Georgië. Het inperken daarvan zou een mogelijke toetreding tot de EU kunnen benadelen.

Powered by Labrador CMS